Vés al contingut

Cibermula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una cibermula és una persona que actua d'intermediària en la comissió d'un delicte informàtic, generalment transferint els diners obtinguts de la víctima al delinqüent o a un altre intermediari.[1] El terme és una derivació del genèric mula que descriu la contribució en l'execució de qualsevol delicte normalment a través de la recol·lecció i transmissió del profit o botí obtingut del delicte, però adaptat al fenomen de la delinqüència informàtica.

La responsabilitat penal de la cibermula depèn de múltiples factors, com ara la seva actuació conscient o inconscient i el grau de cooperació proporcionat als autors del delicte informàtic. D'aquí que la cibermula pugui ser sancionada com a cooperador necessari del delicte informàtic causat (per exemple, una estafa informàtica) o bé com a encobridora del delicte a través d'alguna de les modalitats de blanqueig de diners.

Les cibermules son captades mitjançant ofertes de treball o teletreball que arriben per correu electrònic i on els ofereixen una determinada quantitat de diners a canvi d'obrir un compte corrent on es rebran diferents remeses de diners.[2]

Referències[modifica]

  1. «TERMCAT Cibermula».
  2. GUTIÉRREZ MAYO, ESCARLATA. Delitos Informáticos. Paso a paso. (en espanyol). A Coruña: COLEX, 2021, p. 44 a 49. ISBN 978-84-1359-257-2.