Cistella (bàsquet)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cistella

El bàsquet és un dels esports més importants i populars del món que té un gran nombre de fans. Normalment amb el bàsquet pensem amb jugadors com Michael Jordan, Magic Johnson o Stephen Curry i les seves jugades més conegudes. Els més curiosos ens interessem i ens imaginem aquelles situacions dels dibuixos animats, on mitjançant càlculs matemàtics calculen com fer una cistella. Després d’imaginar-ho ho intentes fer i la primera pregunta és: quant mesuren les cistelles de bàsquet?

Les cistelles i les pilotes de bàsquet són la imatge del bàsquet, ja que sense elles no podríem jugar. Estan col·locades una a cada banda de la pista i són el màxim objectiu dels jugadors per a fer punts. Per a crear dificultat, les cistelles estan a una certa distància, que són diferents de les de minibàsquet. Podem trobar molts tipus de cistelles de bàsquet, però encara així, totes tenen les mateixes mides, el cèrcol situat a la mateixa altura i amb el mateix tauler.

El cèrcol de les cistelles està situat a una alçada de 3,05 metres d'alçada, tant a les pistes dels partits de l'NBA com als de la FIBA. Pel que fa al tauler que subjecta al cèrcol, és de forma rectangular amb una mida d'1,05 metres d'alçada i 1,80 de llarg i amb un gruix de 30 mil·límetres. Normalment en els taulers que no es fan servir competicions oficials tenen un gruix una mica menor. Dins del tauler, a la zona inferior, hi ha un altre rectangle de mida més petita, amb una mesura de 0,59×0,45 m, que s'utilitza com a ajuda en els tirs a cistella. El cèrcol de bàsquet té un diàmetre de 45,7 cm i hi penja una xarxa. Cal tenir en compte que la pilota de bàsquet té un diàmetre d'aproximadament 23 cm, per la qual cosa encistellar no és tan senzill com alguns jugadors ho fan parèixer.

Perquè els nens puguin gaudir també del bàsquet, ja que per a ells és molt difícil jugar amb cistelles tan altes, hi ha per a categories inferiors unes cistelles anomenades cistelles de minibàsquet. Són més baixes que les d'adults, amb una alçada que situa el cèrcol a 2,60 metres de la xarxa. Això facilita que els nens a qui agradi aquest esport tinguin la possibilitat d'arribar amb més facilitat a encistellar.

Les anomenades 'cistelles' valen dos punts i són quan s'encistella dins la línia de tres punts. Aquests trets són els més freqüents en un partit, ja que són els més propers a la cistella. També valdrà dos punts si després que la pilota hagi tocat el cèrcol després d'un últim o únic tir lliure, un jugador atacant o defensor toca la pilota legalment abans que entri a la cistella.