Coll de la Torre (Abella de la Conca)

Infotaula de geografia físicaColl de la Torre
Imatge
(Imatge amb anotacions)
TipusCollada Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 08′ 54″ N, 1° 03′ 42″ E / 42.14836°N,1.0618°E / 42.14836; 1.0618
Dades i xifres
Altitud714 m Modifica el valor a Wikidata

El Coll de la Torre és una collada poc marcada a 712,6 metres d'altitud i una plana de camps de conreu, en el terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

És en els vessants sud-occidentals del Tossal del Gassó, en un lloc aturonat proper al nord-est de la confluència del barranc de l'Esmolet amb el riu d'Abella, i també a prop del límit municipal amb Isona i Conca Dellà (antic municipi de Sant Romà d'Abella. A migdia del Coll de la Torre hi ha la casa de Cal Cap-roc, així com la Font del Coll de la Torre, i a llevant seu s'estenen els Seixos.

Restes paleontològiques[modifica]

Unes prospeccions arqueològiques efectuades a migdia del Coll de la Torre, van permetre de trobar-hi restes del cretaci superior; és a dir, els dinosaures dels quals es té constància que havien viscut a la Conca Dellà. El lloc està catalogat[1] a Patrimoni de la Generalitat de Catalunya amb el nom de Jaciment del Serrat del Corb.

Etimologia[modifica]

Es tracta d'un topònim romànic de caràcter descriptiu, probablement d'origen medieval. Es tracta del coll on, o a prop d'on, hi havia una torre. Tanmateix, aquesta torre és avui dia desapareguda.

Referències[modifica]

  1. Carta arqueològica d'Abella de la Conca.[Enllaç no actiu] Direcció General del Patrimoni Cultural. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Coll de la Torre