Colmado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un colmado actual que, tot i que manté l'estructura exterior tradicional, els productes ja hi estan arranjats d'una manera més moderna i les etiquetes són petites i diferents.
Detall d'un aparador modern (any 2008), on ja s'han perdut les etiquetes tradicionals característiques.

Un colmado[1] o botiga de queviures és un tipus de botiga d'ultramarins característic de Barcelona[2] que va aparèixer al segle xix, sobretot a l'Eixample de Barcelona, però que avui gairebé ha desaparegut. La denominació va aparèixer cap al 1915.[3]

Es tractava de comerços familiars d'ultramarins, que solien situar-se als xamfrans o cantonades i que destacaven pels seus grans aparadors, plens de bat a bat, en horitzontal i en vertical, de diferents productes, cada un amb unes etiquetes de preus, fetes a mà, d'un estil molt característic i que encara s'empra en alguns comerços barcelonins.

Aquestes etiquetes es consideren part del disseny barceloní: es tracta d'uns quadrats de color groc viu, on s'utilitzen només dos retoladors gruixuts, de tinta de color vermell i negre, per indicar el nom del producte i el preu, en caràcters grossos que ocupen tot l'espai disponible i que s'emmarquen amb un traç gruixut, normalment negre. Actualment hi ha altres productes (estovalles, gots, accessoris i estris de taula, etc.) amb aquest tipus d'etiquetes impreses.

D'altra banda, a Barcelona, tot i que cada cop menys, encara és habitual anomenar colmado les botigues de productes diversos i petits supermercats. El nom, considerat un castellanisme,[3] va ser pres directament del castellà (procedent del verb colmar, 'omplir fins dalt') i prové precisament de l'aparador, que estava ple de gom a gom.

Vegeu també[modifica]

  • Supermercat
  • Botiga d'ultramarins o queviures, un tipus de botiga del qual els colmados són un subgrup.
  • Mercat, un altre establiment comercial familiar en vies de desaparició, que consta de diferents parades per a cada tipus de producte. N'hi ha de fixos, en un edifici adaptat a tal fi, com el Mercat de la Boqueria, i d'altres que es munten en un carrer o plaça un cop a la setmana.
  • botiga

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]