Vés al contingut

Complex hidroelèctric de Cabdella

Infotaula de geografia físicaComplex hidroelèctric de Cabdella
Imatge
Estany Gento, amb les cambres d'aigua que enllacen amb el pantà de Sallente
TipusEmbassament Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativala Torre de Cabdella (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 30′ 33″ N, 0° 59′ 52″ E / 42.5093°N,0.9979°E / 42.5093; 0.9979
Afluent
Efluentel Flamisell Modifica el valor a Wikidata
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Midapresa d'aigua: 20 (alçària) m
Mesures i indicadors
Volum46 hm³ Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Úsenergia hidroelèctrica Modifica el valor a Wikidata

El sistema dels Estanys de Cabdella és un complex sistema d'emmagatzemament d'aigua per a recursos hidràulics i de consum que aprofita la capçalera del riu Flamisell (conca de la Noguera Pallaresa), creat per la interconnexió de vint-i-sis estanys, molts d'ells incrementats amb l'erecció d'una petita presa que n'augmenta la capacitat original. Aquest sistema està situat en el terme municipal de la Torre de Cabdella, a la comarca del Pallars Jussà.

Sota l'embassament final, que fa de regulador del sistema (l'Estany Gento) hi ha el pantà de Sallente i la central hidroelèctrica de Sallente-Estany Gento, estrenada l'any 1985. Aquesta central hidroelèctrica aprofita les aigües recollides per una gran xarxa de canals subterranis construïda a principis del segle xx. Aquesta xarxa de canals s'expandeix des dels estanys de Cubieso, Nariolo, Tort, Saburó, de Mar i altres de més petits. La central de Sallente-Estany Gento, és reversible. És a dir, pot bombar l'aigua des del pantà de Sallente, fins a l'estany Gento, situat en un pla superior, per tal d'aprofitar l'excedent d'energia elèctrica produïda en determinades hores del dia, que es perdria, i retornar l'aigua a l'estany superior.

Es pot seguir a peu una ruta que coincideix amb el traçat de l'antic carrilet utilitzat per al transport de materials i treballadors, començat a construir l'any 1912, que unia les obres hidroelèctriques que es feien a l'estany Gento (a 2.142 m) amb les de la cambra d'aigües de la central hidroelèctrica de Capdella (d'on surten les canonades que fan el salt d'aigua per moure les turbines) i l'estació de dalt del funicular de la central (2.136 m).

Dades[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]