Comtat de Palamós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de títol nobiliariComtat de Palamós
Tipuscomtat jurisdiccional Modifica el valor a Wikidata
Primer titularGalceran de Requesens i Joan de Soler
ReiFerran el Catòlic
Data1486
LlinatgeRequesens
Somma
Actual titularJosé María Ruiz de Bucesta i Osorio de Moscoso
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Comte de Palamós va ser un títol concedit per Ferran el Catòlic en 1484 al noble català Galcerán de Requesens i Joan de Soler, Baró de Calonge, qui també va rebre els títols de Comte de Trivento i Avellino, pels seus lleials serveis al Regne de Nàpols, a la Corona d'Aragó i a la Corona de Castella, tant polítics com militars.

Comtes i Comtesses de Palamós[modifica]

Fins avui hi ha hagut els següents comtes i comtesses:

  • Primer comte: Galcerán de Requesens i Joan de Soler (c. 1439 – Barcelona 08/09/1505). Va casar dues vegades: primer amb Donya Elena Baucio i Ursino (sense descendència); després amb Donya Beatriz Enríquez de Velasco. Van tenir dues filles: María i Isabel de Requesens i Enríquez de Velasco.
  • Segon comte: Luis de Requesens i Joan de Soler, que va heretar el títol a la mort del seu germà Galcerán en 1505. Va casar dues vegades, la primera en 1456 amb Donya Elfa de Cardona Anglesola i Centelles; i en 1501 amb Donya Hipólita Roís de Liori i de Montcada, amb qui va tenir una filla, Estefanía, que heretarà el títol com a següent comtessa.
  • Tercera comtessa: Estefania de Requesens i Roís de Liori (- Barcelona, 1549), era filla de Luis. Va casar amb Juan Zúñiga i Avellaneda, fill del Comte de Miranda i camarlenc del rei Carlos I d'Espanya i V d'Alemanya, tenint diversos fills, uns d'ells Luis de Requesens i Zúñiga, il·lustre figura de la història d'Espanya. Estefanía va formar part del cercle de seguidors de Sant Ignacio de Loyola durant l'estada d'aquest a Barcelona (1524-1526), sent el seu fill Luis un dels primers seguidors del Sant. Al costat de la seva mare s'enfronta a la seva cosina germana Isabel de Requesens i Enríquez de Velasco pel títol de Comtessa de Palamós, filla del primer Comte. Encara que al principi ho guanya, posteriorment passarà a la seva cosina, perdent-ho el seu fill Luis, en algunes fonts considerat quart Comte de Palamós. Per tant:

A partir d'aquest moment, el títol de Comte de Palamós s'incorpora a la Casa de Somma des del següent comte i fill dels anteriors (Ferran de Cardona-Anglesola i de Requesens, Comte de Palamós i segon Duc de Soma). Fins als nostres dies, tots dos títols van conjuntament (veure Ducat de Somma).


Els següents Comtes i Comtesses de Palamós (i Ducs o Duquesses de Soma) seran:

Actualment, el vint-i-quatrè comte és Jaime Ruiz de Bucesta Mora (Sant Sebastià 04/08/1960) per cessió del seu pare (José María Ruiz de Bucesta i Osorio de Moscoso, actual Duc de Soma, entre molts altres títols).

Casat el 1987 amb Donya Begoña d'Heredia i Díaz de Riguero. Van tenir tres filles: Rocío (1990), Begoña (1994) i Mónica (1997).

Bibliografia[modifica]

  • “Comtat de Palamós”, Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Govern d'Espanya. {{format ref}} http://censoarchivos.mcu.es/censoguia/fondodetail.htm?archivoid=3&id=1120909&eventdescendiente=descendientedetail
  • “Comtes de Palamós”, Geneall.net, {{format ref}} http://www.geneall.net/h/tit_page.php?id=7128
  • TORRIJOS, Paloma (2010), ”Isabel de Requesens”, Història i Genealogia. {{format ref}} http://palomatorrijos.blogspot.com.es/2010/02/isabel-de-requesens.html
  • BARCELÓ BOU, Luis (2007), L'antic Comtat de Palamós, pàg. 228-233. Universitat de Girona (UdG). {{format ref}} http://dugi-doc.udg.edu/bitstream/handle/10256/5974/53334.pdf?sequence=1