Consell Econòmic i Social d'Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConsell Econòmic i Social d'Espanya
Dades
Tipusòrgan consultiu
òrgan col·legiat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació18 juny 1991
Governança corporativa
Entitat matriuMinisteri d'Ocupació i Seguretat Social Modifica el valor a Wikidata

Lloc webces.es Modifica el valor a Wikidata

El Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya és un òrgan consultiu del Govern en matèria socieconòmica i laboral.[1] Creat per la Llei 21/1991, de 17 de juny[2] (BOE de 18 de juny de 1991).

El Consell estarà integrat per 61 membres, inclòs el seu president:[3]

  • D'ells, 20 compondran el Grup Primer en representació de les organitzacions sindicals;
  • el Grup Segon de 20 consellers, en representació de les organitzacions empresarials: i
  • el Grup Tercer de 20 consellers. Corresponent d'ells 3 al sector agrari, 3 al sector marítim-pesquer, 4 a consumidors i usuaris, 4 al sector de l'economia social, sent els 6 restants experts en les matèries competència del consell.

També existeixen consells econòmics i socials autonòmics,[4] creats independentment del CES estatal d'Espanya.

Òrgans[modifica]

Els òrgans formats per una sola persona cadascun són:[5]

  • President: promou i dirigeix les activitats de l'òrgan com a representant i assegurant que els acords siguen acomplerts. Convoca sessions del Ple i la Comissió Permanent i fixa l'ordre del dia. És nomenat pel Govern a proposta dels Ministres de Treball i Assumptes Socials i el d'Economia i Hisenda, després de consultar els grups de representació del Consell. Requereix el suport de dos terços dels membres del Consell. El seu mandat dura quatre anys.
  • Vicepresidents: hi ha dos i exerceixen les funcions delegades pel president i el substitueixen en cas de malaltia, vacant o absència durant un any per torn. Són elegits pel Ple a proposta dels representants dels sindicats (que elegeixen un) i de les organitzacions empresarials (que elegeixen l'altre).
  • Secretari General: assisteix de manera tècnica i administrativa mitjançant la direcció dels serveis i és el dipositari de la fe pública dels acords del Consell. És nomenat pel govern, a proposta dels Ministres de Treball i Assumptes Socials i el d'Economia i Hisenda. Requereix del suport de dos terços dels membres del Consell.

Els altres òrgans són:[5]

  • Ple: format pels membres del Consell, dirigits pel President i assistit pel Secretari General. Celebra sessions ordinàries mínim una vegada al mes requerint de 31 dels seus membres més el president i el vicepresident per a la primera convocatòria i 20 membres en la segona convocatòria. El Ple adopta acords per majoria absoluta amb el vot del president servint per a desempatar. Els informes del Consell són anomenats "Dicatmen del Consell Econòmic i Social" i no són vinculants.
  • Comissió Permanent: està formada per sis membres representants de cada grup. Aquests són designats d'entre els membres del Ple a proposta de cada grup. Celebra sessions ordinàries mínim una vegada al mes, requerint 12 membres en la primera convocatòria i nou en la segona.
  • Comissions de Treball: són constituïts pel Ple perquè elaboren dictàmens, estudis i informes. Poden ser permaments o específiques. La composició ha de respectar la proporcionalitat dels grups representats en el Consell.

Referències[modifica]

  1. Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 696. ISBN 84-930048-0-4. 
  2. Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 126. ISBN 84-930048-0-4. 
  3. Pérez de Lama, 1998, p. 127.
  4. «Portal del Consejo Económico y Social de España y de los CES de las comunidades autónomas». Arxivat de l'original el 2003-02-07. [Consulta: 12 novembre 2014].
  5. 5,0 5,1 Pérez de Lama, 1998, p. 129.

Enllaços externs[modifica]