Contracte de franquícia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Franquícia de McDonald's al municipi canadenc de Moncton (Nova Brunswick).

Una franquícia és un contracte en virtut del qual un empresari (franquiciador) cedeix a un altre (franquiciat), a canvi d'una prestació financera, el dret a l'explotació d'un negoci de productes o serveis prèviament prestigiats al mercat pels procediments de fabricació i de màrqueting del franquiciador emparats en patents, marques i saber fer.[1] El 2011 hi havia 289 franquícies a Catalunya.[2]

Mitjançant el contracte de franquícia es pacta, a canvi d'un preu, la cessió d'un model d'empresa. La perfecció d'aquests contractes instrumenta la formació de xarxes de distribució molt integrades, que s'han anat estenent ràpidament i que han rebut ple reconeixement tant per la jurisprudència com pels diferents ordenaments jurídics. A Europa es va estendre aquesta pràctica a mitjan segle xx, i va aconseguir el ple reconeixent per part de les institucions comunitàries amb el Reglament de la Comissió de la CEE de 30 de novembre de 1988.[3]

Modalitats de franquícia[modifica]

Trobem les següents de modalitats de franquícia:[4]

  • Franquícia industrial o de producció: El franquiciat adquireix el dret a fabricar i revendre els productes del franquiciador sota la seva marca i sistema propi.
  • Franquícia comercial o de distribució: El franquiciat adquireix el dret a revendre, pel seu compte i risc i en els seus propis locals, els productes de franquiciador. Es dona en sectors com ara l'hostaleria, l'alimentació o la roba. Es poden distingir tres submodalitats:
    • Franquícies córner: El franquiciat cedeix una part del seu establiment al franquiciador. Es tracta de punts de venda especialitzats d'altres marques.
    • Franquícia màster: El franquiciat adquireix un dret exclusiu a desenvolupar la franquícia en un territori determinat. Aquests franquiciats poden fer, a la vegada, de franquiciadors cap a altres empresaris.
    • Franquícia associativa: El franquiciador participa en el capital social de l'empresa franquiciada, o a l'inrevés. Aquestes participacions sempre han de ser minoristes, perquè sinó es tractaria d'un negoci entre la matriu i la seva filial.
  • Franquícia de serveis: El franquiciat adquireix el dret a prestar serveis sota la denominació i el sistema comercial del franquiciador. Aquest és el cas d'empreses de missatgeria o de bugaderia.

Obligacions del franquiciador[modifica]

Entre les obligacions del franquiciador, es troben:[5]

  • Comunicar un saber fer (manera d'organització interna i externa de l'empresa, que tenen una eficiència molt peculiar) o conjunt de coneixements pràctics no patentats derivats de l'experiència del franquiciador i verificats i contrastats per aquest. El saber fer ha de ser substancial i secret, estar identificat en el contracte i servir per a implementar els resultats del franquiciat, i li permetre d'introduir-se més fàcilment al mercat.
  • Transmetre al franquiciat els seus signes distintius.
  • Prestar assistència tècnica i comercial al franquiciat de forma continuada durant tot el període de duració de l'acord. Aquesta obligació comprèn qualsevol avantatge, innovació o avenç que contribueixi a la millor comercialització dels productes o serveis contractuals.
  • Proveir els productes o les primeres matèries.

Obligacions del franquiciat[modifica]

Les obligacions del franquiciat són:[6]

  • Pagar la taxa d'entrada o forfet, que s'exigeix com un requisit per a incorporar-se a la xarxa.
  • Pagar els cànon, és a dir, els pagament periòdics del franquiciat al franquiciador, els quals varien en funció del volum de vendes.
  • Pagar els productes i serveis que compri al franquiciador.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contracte de franquícia
  1. «Contracte de franquícia». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Catalunya en xifres». Diari Ara, 11-09-2014, p.17.
  3. «El contrato de franquicia» (en castellà). AEDEF, 29-05-2018. Arxivat de l'original el 2021-12-19. [Consulta: 19 desembre 2021].
  4. «El contrato de franquicia» (en espanyol europeu). Abogados AdLegem, 27-07-2018. [Consulta: 19 desembre 2021].
  5. «Cláusulas y contenido indispensable en un contrato de franquicia» (en castellà). Iuris Now, 23-09-2019. [Consulta: 19 desembre 2021].
  6. Serrano Acitores, Antonio. «La Franquicia. Todo lo que debes saber.» (en castellà), 08-02-2021. [Consulta: 19 desembre 2021].