Contribució a la crítica de l'economia política

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Contribució a la crítica de l'economia política (alemany: Zur Kritik der Politischen Ökonomie) és un llibre de Karl Marx, publicat per primera vegada el 1859. El llibre és principalment una anàlisi del capitalisme i la teoria de la quantitat de diners, obtinguda criticant el escrits dels principals exponents teòrics del capitalisme en aquella època: es tracta dels economistes polítics, actualment sovint coneguts com a economistes clàssics, Adam Smith (1723–90) i David Ricardo (1772-1823), que són els principals representants del gènere.

Significació[modifica]

Gran part de la crítica la va incorporar més tard Marx en el seu magnum opus, El Capital, publicat el 1867, i es considera generalment la "Contribució a las crítica de l'economia política" d'importància secundària entre els escrits de Marx. Això no es pot dir, tanmateix, del prefaci de la crítica. Conté el primer relat coherent d'una de les principals teories de Marx: la concepció materialista de la història i el seu esquema de "base i superestructura" associats, que divideix el desenvolupament social humà en una "base" econòmica-tecnològica que determina les formes de la seva "Superestructura" político-ideològica.[1] Breument, aquesta és la idea que els factors econòmics –la manera com les persones produeixen les necessitats de la vida– condicionen el tipus de política i d'ideologia que pot tenir una societat:

« La totalitat d'aquestes relacions de producció constitueixen l'estructura econòmica de la societat, el fonament real, sobre el qual sorgeix una superestructura legal i política i a la qual corresponen formes definitives de consciència social. El mode de producció de les condicions de vida materials és el procés general de la vida social, política i intel·lectual.[2] »

Bibliografia[modifica]

  • Evans, Michael (2013). Karl Marx. London: Routledge. First published 1975.
  • Ruhle, Otto (1943). Karl Marx: His Life and Works. New York, 1943. First published, New York, 1929.

Referències[modifica]

  1. Otto Ruhle ("The Materialist Interpretation of History", a Ruhle (1943)) diu que el "Prefaci" conté "el primer text on es descriu la interpretació econòmica de Marx de la història".
  2. Michael Evans, Karl Marx, p. 61.Evans es refereix al "Prefaci" com "el relat clàssic de la seva teoria general" de la història i també va assenyalar (pàg. 52) que "Marx mai va publicar un tractat sistemàtic general en què detallàs les seves opinions com un tot ordenat. El que més se li acosta és el primer volum de "Capital", i el "Prefaci" de la "Crítica de l'economia política"."