Cova de Barbuissell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCova de Barbuissell
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSerradell (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSerradell
Map
 42° 17′ N, 0° 53′ E / 42.28°N,0.89°E / 42.28; 0.89
Dades i xifres
Altitud1.295 m Modifica el valor a Wikidata
Itinerari284,5
Desnivell47,1 (- 28,3; + 18,8)
Història
PeríodeSense vestigis històrics
Cronologia
1960 primera exploració, per Centre Excursionista de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
ExcavacionsNo és el cas

La Cova de Barbuissell, és una cova del terme de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, dins de l'antic terme de Toralla i Serradell, en l'àmbit del poble de Serradell.

Està situada al nord-oest de Serradell i del Forat de la Bóu, més proper, al nord de les Roques de la Bóu i al nord-est de les Roques del Seix. És a migdia de l'extrem de ponent del Serrat del Ban.

S'hi entra per una galeria curta que dona pas a la part superior d'una sala de 40 metres de llargària, 20 d'amplària i 20 d'alçària, on s'obren tot de galeries curtes, plenes de sediments. Al capdavall de la sala s'hi troba una colada que, si s'escala, dona pas a dues galeries diferents: l'anomenada via Mora, que segueix una galeria de 46,5 metres que es va estrenyent fins que no permet de continuar, i la via de Dalt, amb dues gateres d'entrada que menen a unes sales escalonades, amb diverses petites galeries.

Bibliografia[modifica]

  • DE VALLES, Jordi. "Avenc Barbuixell". Dins Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum I. Alta Ribagorça. Pallars Jussà. Pallars Sobirà. Vall d'Aran. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, 2008. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]