Cuprozheshengita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCuprozheshengita
Fórmula químicaPb₄CuZn₂(AsO₄)₂(PO₄)₂(OH)₂
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 4,7977(8) Å; b = 8,5789(8) Å; c = 10,3855(9) Å; α = 97,270(8)°; β = 101,90(1)°; γ = 91,49(1)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialp1
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2021-095a Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La cuprozheshengita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la dongchuanita.

Característiques[modifica]

La cuprozheshengita és un fosfat de fórmula química Pb₄CuZn₂(AsO₄)₂(PO₄)₂(OH)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2022, i encara resta pendent de publicació. És l'anàleg de coure i zinc de la zheshengita. Cristal·litza en el sistema triclínic.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a la col·lecció mineralògica del Museu Geològic de la Xina, a Beijing (República Popular de la Xina), amb el número de catàleg: m16127, a les col·leccions mineralògiques del Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles, a Los Angeles (Califòrnia) amb els números de catàleg: 76191 i 76192; i a les col·leccions del laboratori d'estructura cristal·lina de l'institut de recerca científica de la Universitat de Geociències de la Xina, a Beijing, amb el número de catàleg: dc4.

Formació i jaciments[modifica]

Ha estat descrita a partir de mostres recollides a dos indrets de la província xinesa de Yunnan: a la mina Laochang, situada a la localitat de Gejiu (Honghe), i a la mina de plom i zinc de Sanguozhuang, al districte de Dongchuan (Kunming). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Cuprozheshengite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 setembre 2022].