Daiki Hashimoto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDaiki Hashimoto
Nom original(ja) 橋本 大輝 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 agost 2001 Modifica el valor a Wikidata (22 anys)
Narita (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Jutendo Modifica el valor a Wikidata
Alçada1,66 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógimnasta artístic Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaJapó Modifica el valor a Wikidata
Esportgimnàstica artística Modifica el valor a Wikidata
Participà en
24 juliol 2021Gimnàstica als Jocs Olímpics d'estiu de 2020 - barra fixa masculina (1r)
juliol 2021gimnàstica als Jocs Olímpics d'estiu de 2020 - equip (2n)
juliol 2021gimnàstica als Jocs Olímpics d'estiu de 2020 - exercici complet individual masculí (1r)
2019Campionat del Món de gimnàstica artística de 2019 Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): HsmtD_0807 Instagram: hasshii_807 Olympics.com: daiki-hashimoto Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Gimnàstica
Competint per Japó Japó
Jocs Olímpics
Or Tòquio 2020 Exercici complet
Or Tòquio 2020 Barra fixa
Plata Tòquio 2020 Equip
Campionat del Món
Or Liverpool 2022 Exercici complet
Or Anvers 2023 Equip
Or Anvers 2023 Exercici complet
Or Anvers 2023 Barra hotitzontal
Plata Kitakyushu 2021 Exercici complet
Plata Kitakyushu 2021 Barra fixa
Plata Liverpool 2022 Equip
Plata Liverpool 2022 Exercici de terra
Plata Liverpool 2022 Barra hotitzontal
Bronze Stuttgart 2019 Equip

Daiki Hashimoto (橋本 大輝 , Hashimoto Daiki?) (Narita, 7 d'agost de 2001) és un gimnasta artístic japonès. Àmpliament considerat com el successor de Kohei Uchimura,[1] va guanyar dues medalles d'or als Jocs Olímpics de 2020 a l'exercici complet individual i a la barra horitzontal, així com la barra en equip.[2] Als Campionats del Món també ha guanyat 3 or, 5 plates i un bronze.[3][4]

Hashimoto va ser membre de l'equip japonès de gimnàstica olímpica masculina als Jocs Olímpics d'Estiu de 2020 a Tòquio, Japó.[5]

Vida personal[modifica]

Hashimoto va néixer a Narita, Japó.

Els seus dos germans grans, Takuya i Kengo, que van competir en gimnàstica artística a nivell de club i universitat al Japó, van inspirar a Hashimoto a començar la gimnàstica als set anys al Sawara Junior Club.[5]

Hashimoto ha rebut dos premis. El 2019, va rebre el Premi a l'Excel·lència a la Copa NHK 2019. El 2020, se li va atorgar el premi d'encoratjament olímpic Road to 2020 als TV Asahi Big Sports Awards.[5]

És estudiant de la Universitat Juntendo, Escola de Ciències de la Salut i l'Esport a Inzai, Chiba.

Carrera[modifica]

2019[modifica]

Hashimoto va competir als Campionats del Món a Stuttgart, Alemanya, on el seu equip va quedar tercer.[6] Al cavall amb arcs, va acabar en 9è lloc, i a la barra horitzontal, va acabar en 4a posició.

2021[modifica]

Als Jocs Olímpics d'Estiu de 2020 a Tòquio, Japó, Hashimoto va competir per l'equip del Japó, que també incloïa Kazuma Kaya, Takeru Kitazono i Wataru Tanigawa.[7] Hashimoto va guanyar una plata olímpica amb l'equip a la competició per equips masculina,[8] amb una puntuació combinada de 262,397, que va quedar només 0,103 punts per sota de l'equip guanyador, el Comitè Olímpic de Rússia. També va guanyar medalles d'or a les competicions individuals masculines i de barres horitzontals amb puntuacions totals de 88,465 i 15,066,[2] convertint-se en el gimnasta masculí més reeixit en aquests Jocs Olímpics amb tres medalles: dos ors (individuals) i una plata (equips). A causa de la seva jove edat amb només 19 anys, 11 mesos i 21 dies quan va guanyar la seva primera medalla d'or olímpica, Hashimoto també es va convertir en el segon més jove del Japó i un dels dos únics gimnastes masculins adolescents de la història que va aconseguir aquesta gesta després de Kenzō Shirai, que va guanyar l'or per equip sis dies més jove el 2016. Això també va suposar que Hashimoto es convertia en el gimnasta japonès més jove a guanyar l'or olímpic en les proves individuals masculines i a barres horitzontals A les finals de la prova individual masculina d'exercicis de terra i cavalls amb armes, Hashimoto ocuparia l'onzè i el novè lloc, idèntics rànquings als que va aconseguir als anterior campionats del món.

Del 18 al 24 d'octubre de 2021, al Campionats del Món a Kitakyushu, Japó, Hashimoto va ser el millor classificat en les proves individuals i de barra horitzontal masculina amb puntuacions de 88,040 i 14,633, però només va obtenir les medalles de plata en aquestes proves, amb puntuacions de 87.964 i 14.600 respectivament. Hu Xuwei i Zhang Boheng, tots dos de la Xina, van guanyar les medalles d'or en els respectius aparells esmentats anteriorment amb puntuacions de 87,981 i 15,166. Finalment, Hashimoto també va quedar quart a la final de barres paral·leles amb una puntuació de 15.000, i es va classificar per a les finals individuals masculines amb cavall amb arcs en quart lloc, i exercici de terra en cinquè lloc. No obstant això, es va retirar de les dues finals individuals masculines: el seu compatriota Kazuma Kaya va ocupar el seu lloc a cavall amb arcs i va acabar sisè, i a l'exercici de terra, el seu lloc va ser ocupat pel segon reserva Harutyun Merdinyan d'Armènia, que va acabar vuitè.

2022[modifica]

Als campionats generals del Japó de 2022 a finals d'abril, Hashimoto va defensar amb èxit el seu títol, amb el primer lloc tant en la fase de qualificació com en la final. També va guanyar el Trofeu NHK, malgrat les múltiples caigudes al cavall amb arcs i la barra horitzontal. Al juny, Hashimoto va participar al campionats d'aparells de tot el Japó, competint a terra, cavall amb arcs, barres paral·leles i barra horitzontal. Abans s'havia classificat en anelles però es va retirar més tard. A l'exercici de terra, va guanyar el bronze, mentre que al cavall amb arcs i la barra horitzontal, va patir diverses caigudes i només va aconseguir el 7è i el 6è lloc respectivament. En barres paral·leles, va cometre errors a la qualificació i no va passar a la final.

Més tard, a finals d'agost, Hashimoto va aconseguir la puntuació més alta de l'any en l'exerici complet, obtenint 88,331 al Campionat d'estudiants de tot el Japó. També va guanyar ors i plata en tots els esdeveniments.

Hashimoto va ser seleccionat per representar al Japó al Campionat del món a Liverpool després de guanyar el Trofeu NHK. Malgrat una caiguda al cavall amb arcs a la qualificació, encara va arribar a les finals de l'exercici complet, terra i barra horitzontal. A la final de l'equip masculí, el Japó van cometre alguns errors greus i van acabar amb la plata, perdent el títol davant l'equip xinès. No obstant això, Hashimoto va aconseguir guanyar el campionat a l'exerici complet, revertint el resultat del 2021. També va ser subcampió en terra i barra horitzontal, amb només 0,033 i 0,100, respectivament, per darrere dels eventuals campions.

Hashimoto i els seus companys de la Universitat de Juntendo no van poder defensar el títol als Campionats d'equips del Japó, on va patir greus caigudes en les seves rutines de cavall amb arcs i barres paral·leles. així com el baix rendiment en terra, salt i barra horitzontal. La seva puntuació global va ser només de 81,364, la més baixa des de 2019.

2023[modifica]

Hashimoto va començar la temporada 2023 amb 2 ors i una plata a la DTB Pokal Stuttgart, on va guanyar la Copa Mixta i les proves de barres horitzontals, alhora que va ser subcampió al Repte per equips masculins. Més tard, a l'abril, va defensar amb èxit la corona del Campionat general del Japó i es va convertir en el 10è gimnasta masculí a guanyar el títol 3 vegades. Al maig, també va guanyar el Trofeu NHK per tercer any consecutiu, malgrat les caigudes en cavall amb arcs i barra horitzontal, a més de tenir un rendiment inferior a la rutina de l'exercici de terra. Al Campionat d'aparells de tot el Japó al juny, Hashimoto va competir a terra, cavall amb arcs i barra horitzontal. Les seves puntuacions en anelles i barres paral·leles al Campionat general del Japó haurien estat suficients per classificar-se, però un canvi de regla de classificació només va permetre la classificació als 8 primers en l'exerici complet i i els altres llocs es determinaven a la ronda de prova 3, en la qual no va participar. En cavall amb arcs, Hashimoto va ocupar l'11è lloc, mentre que en terra i barra horitzontal, va classificar-se directament a la final com a subcampió del Campionat del món, però es va retirar del terra i va caure de la barra hortizontal, acabant últim en la classificació.

A la Universiada d'estiu a l'agost, Hashimoto va oferir una de les millors actuacions de la seva carrera, obtenint 88,698 a la final per equips masculins i classificant-se per a les finals de terra, cavall amb arcs, barres paral·leles i barra horitzontal. No obstant això, alguns errors dels seus companys d'equip van arrossegar el Japó al 2n lloc. Durant la final de l'exercici complet, Hashimoto, que ocupava el primer lloc a la classificació, es va colpojar el cap en caure del cavall amb arcs i es va veure obligat a retirar-se de la resta de la competició. Unes dues setmanes després de l'incident, es va recuperar ràpidament per competir al Campionat d'estudiants de tot el Japó. Malgrat la caiguda de la barra horitzontal, va aconseguir guanyar els títols per equips i en l'exercici complet, a més de classificar-se primer en salt i paral·leles.

Hashimoto va participar al Campionat del Món amb un començament difícil. Els errors de les rutines del cavall amb arcs i de salt van fer que només quedés en tercer lloc en la classificació general, i no hauria pogut avançar a la final per la limitació de dos per país, ja que els 2 primeres classificacions eren els seus companys d'equip. No obstant això, Kazuma Kaya li va cedir el seu lloc. A la final per equips masculins, Hashimoto, juntament amb Kenta Chiba, Kazuma Kaya, Kazuki Minami i Kaito Sugimoto van guanyar l'or per al Japó per 1a vegada des del 2015. Més tard va defensar la seva corona del món a l'exerici complet i va guanyar la seva primera medalla d'or al campionat del món en barra horitzontal, amb una de les millors rutines de la seva carrera. Amb aquests resultats, Hashimoto es classifica ara entre els gimnastes masculins com a 2n més medalles d'or i 3r amb medalles en total als Campionats del Món.

Història competitiva[modifica]

Any Esdeveniment Equip ECI FX PH SR VT PB HB
2019 Valeri Liukin Elit internacional 11 11 5 11 4 11 4 11
Torneig Nacional de Selecció de Gimnàstica de Batxillerat 22
Campionat de gimnàstica artística del Japó 33
Festival Nacional Esportiu Japonés d'Instituts[9][10][11] 11 22 25 11 7 11 4 22
Campionat Japonès Júnior 11 11 11 11 11 22 22
Campionats del Món 33 11 9 4
Súper final del Japó All Around 11
2020 Campionat Universitari Japonès 11 11 5 11 11 8 33
2021 Campionat de gimnàstica artística del Japó 11 11
Copa NHK 11
Jocs Olímpics 22 11 11 9 10 11
Copa NHK de gimnàstica 11 11 4 22 33 22 11
Campionat del Món N/A 22 Q, WD Q, WD 4 22
2022 Campionat de gimnàstica artística del Japó 4 11 33 7 Q, wd N/A 20 6
NHK Trophy N/A 11 N/A N/A N/A N/A N/A N/A
All-Japan Student Championships 11 11 11 11 22 22 11 11
Campionat del Món 22 11 22 109 11 N/A 16 22
2023 DTB Pokal Team Challenge 22 N/A N/A 1, ret 8 N/A 56 11
DTB Pokal Mixed Cup 11 N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A
Campionat de gimnàstica artística del Japó 11 Q, ret 11 N/A N/A N/A 8
NHK Trophy N/A 11 N/A N/A N/A N/A N/A N/A
World University Games 22 1, ret 2, ret 1, ret 12 N/A 5, ret 1, ret
All-Japan Student Championships 11 11 5 22 22 11 11 15
Campionat del Món 11 11 7 50 28 N/A 13 11

Resultats detallats[modifica]

Codi de Punts 2017-2021[modifica]

Any Esdeveniment Fase Data Concurs complet Terra Cavall amb arcs Anelles Salt Barres paral·leles Barra fixa
2019 Valeri Liukin International Elite 02 febrer 86.000 14.000 14.750 14.250 14.850 13.850 14.300
Torneig Nacional Universitari de Selecció 24 març 83.750 14.100 14.450 13.250 14.900 14.100 12.950
Campionat complet All Japan Qualificació 26 abril 83.931 13.766 14.166 13.166 14.600 14.133 14.100
AA Final 28 abril 84.031 13.800 14.300 12.966 14.566 14.166 14.233
Campionat Copa NHK 19 maig 83.497 14.033 14.366 12.933 14.866 13.033 14.266
Campionat individual per aparells All Japan Qualificació 22 juny 14.266 14.500 15.000 13.966
Finals 23 juny 13.833 14.400
Festival Universatari del Japó Qualificació 30 juliol - 02 agost 84.400 13.650 13.550 13.650 14.950 14.550 14.050
AA Final 84.850 13.250 14.750 13.650 14.800 14.400 14.000
Campionat All Japan Júnior 17 agost 84.450 14.300 14.500 12.500 14.800 14.300 14.000
Festival Nacional del Japó Qualificació 13 setembre 14.550 13.500 14.800 14.100 14.550
Final per equips 15 setembre 85.750 14.200 14.500 13.650 14.900 14.250 14.250
Campionat del Món Qualificació 07 octubre 14.433 14.883 14.766 14.366
Final per equips 09 octubre 13.533 14.466 14.900 14.066
Finals per aparells 12 - 13 octubre 13.333 14.233
Super Final Japó Concurs complet 08 novembre 86.031 14.566 14.733 13.433 14.366 14.100 14.833
Campionat All Japan per equips 09 - 10 novembre 14.433 14.600 14.933 14.066 13.566
Toyota International 14 - 15 decembre 14.066 15.033 13.366 14.133
13.666
2020 Copa Americana 2020 07 març 82.757 13.666 13.400 13.900 13.500 14.066 14.225
Campionat Universitari All Japan 19 - 23 octubre 87.450 14.600 15.250 13.850 15.150 14.100 14.500
Campionat All-Japan Qualificació 11 desembre 85.032 14.600 12.666 14.033 14.900 14.033 14.800
Final concurs complet 13 desembre 86.432 14.700 13.900 13.933 14.900 14.366 14.633
2021 Campionat All Japan Concurs Complet Individual Qualificació 16 abril 84.833 14.800 12.700 12.900 15.233 14.700 14.500
Final concurs complet 18 abril 88.532 15.000 14.466 13.900 15.000 15.166 15.000
Campionat Copa NHK 16 maig 86.165 14.300 14.733 13.833 15.133 14.100 14.066
Campionat individual per aparells All Japan Qualificació 05 juny 14.466 13.633 14.766
Event Finals 06 juny 15.133
Jocs Olímpics Qualificació 24 juliol 88.531 14.700 14.766 13.866 14.866 15.300 15.033
Final per equips 26 juliol 14.600 14.800 13.833 14.833 15.100
Final concurs complet 28 juliol 88.465 14.833 15.166 13.533 14.700 15.300 14.933
Finals per aparells 03 agost 15.066
Campionat Universitari All Japan 01 - 04 setembre 86.497 14.266 14.933 14.233 13.466 14.466 15.133
Campionat del Món Qualificació 20 octubre 88.040 14.733 15.075 13.333 15.066 15.200 14.633
Final concurs complet 22 octubre 87.964 14.833 14.166 13.966 14.800 15.066 15.133
Finals per aparells 24 octubre 15.000 15.066

Codi de Punts 2022-2024[modifica]

Any Esdeveniment Fase Data Concurs complet Terra Cavall amb arcs Anelles Salt Barres paral·leles Barra fixa
2022 Campionat exercici complet All-Japan Qualificació 22 abril 85.864 14.733 14.466 14.166 14.700 13.266 14.533
Final exercici complet 24 abril 87.797 14.366 14.166 14.133 14.966 14.733 15.433
NHK Trophy 15 maig 83.532 13.933 13.200 14.133 14.900 14.766 12.600
Campionat d'aparells de Tot el Japó Qualificació 18 juny 14.600 14.033 14.000 13.100
Final d'aparells 19 juny 14.700 13.300 13.300
Campionat d'estudiants de Tot el Japó 19–22 agost 88.331 14.566 14.666 14.433 14.933 14.733 15.000
Campionat del Món Qualificació 30 octubre 84.665 14.466 11.666 14.000 14.700 14.733 15.100
Final per equips 2 novembre 14.500 14.433 13.866 13.866 13.133
Final exercici complet 4 novembre 87.198 14.666 14.333 13.866 14.900 15.000 14.433
Finals d'aparells 5 - 6 novembre 14.500 14.700
Campionat per equips Tot el Japó 11 desembre 81.364 13.866 11.600 14.133 14.266 12.866 14.633
2023 DTB Pokal Mixed Cup Team/QF 17 març 14.600 14.100 4.300 14.700
Finals d'aparells 18 març 14.500
DTB Pokal Team Challenge 19 març 14.300 14.900
Campionat de l'exercici complet Tot el Japó Qualification 21 April 86.065 14.000 14.633 13.800 14.533 14.366 14.733
Final de l'exercici complet 23 abril 85.432 13.966 14.400 13.800 14.200 14.766 14.300
NHK Trophy 21 maig 84.098 13.966 13.066 14.133 14.833 14.900 13.200
Campionat d'aparells de Tot el Japó Qualificació 9 juny 14.300
Finals d'aparells 10 juny 12.300
Universiade d'estiu Final per equips 2 agost 88.698 14.700 15.033 14.333 14.766 14.600 15.266
AA Final 4 agost 12.233 12.966
Campionat d'estudiants de Tot el Japó 22 agost 86.397 14.233 14.800 14.166 15.166 14.766 13.266
Campionat del Món Qualificació 30 September 85.432 14.500 13.266 13.700 14.366 14.600 15.000
Final per equips 3 octubre 14.300 14.266 14.900 14.866 14.366
Exercici complet 5 octubre 86.132 13.466 14.366 14.000 15.000 14.800 14.500
Finals d'aparells 7 - 8 octubre 14.233 15.233

Referències[modifica]

  1. «Olympics-Gymnastics-Hashimoto proves himself worthy heir to "King Kohei"». Reuters, 28-07-2021.
  2. 2,0 2,1 «Artistic Gymnastics - Final Results». olympics.com. Arxivat de l'original el 2021-10-11. [Consulta: 3 agost 2021].
  3. «Russia wins gold in men’s team all-around at 2019 Artistic Gymnastics World Championships». TASS, 22-06-2020.
  4. «GYMNASTICS: Biles historic with Beam and Floor wins as U.S. wins eight medals at Artistic Worlds». The Sports Examiner, 13-10-2019.
  5. 5,0 5,1 5,2 «Artistic Gymnastics HASHIMOTO Daiki» (en anglès americà). Tokyo 2020 Olympics. Arxivat de l'original el 2021-08-03. [Consulta: 27 juliol 2021].
  6. «Artistic Gymnastics KAYA Kazuma» (en anglès americà). Tokyo 2020 Olympics. Arxivat de l'original el 2021-07-27. [Consulta: 27 juliol 2021].
  7. «Artistic Gymnastics - Team Japan» (en anglès americà). Tokyo 2020 Olympics. Arxivat de l'original el 2021-08-03. [Consulta: 27 juliol 2021].
  8. «Russian Athletes Edge Japan for Men's Gymnastics Gold Medal». Sports Illustrated. [Consulta: 4 agost 2021].
  9. «2019 National High School Championships (Gymnastics)». Japan Gymnastics Association, 02-08-2019.
  10. «2019 National High School Championships (Gymnastics) Results». Japan Gymnastics Association, 02-08-2019.
  11. «2019 Interscholastic National High School Comprehensive Gymnastics Tournament Gymnastics Tournament Record Report». koukousoutai.com, 02-08-2019.

Enllaços externs[modifica]