Daisy Zamora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDaisy Zamora
Biografia
Naixement20 juny 1950 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Managua (Nicaragua) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Centroamericana Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoetessa, escriptora Modifica el valor a Wikidata

Daisy Zamora (20 juny de 1950, Managua, Nicaragua) és una de les figures més destacables i prominents de la poesia llatinoamericana contemporània. El seu treball és reconegut per aplicar un punt de vista inflexible en cadascun dels temes que tracta, els quals varien des de detalls de la seva vida diària fins a drets humans, política, assumptes feministes, art, història i cultura.

Zamora, es va criar en una família reconeguda pel seu activisme polític. Va estudiar en convents i es va formar a la Universitat Centroamericana a Nicaragua on es va llicenciar en psicologia. Després de la llicenciatura, va estudiar un postgrau a l'INCAE, una sucursal de la Universitat Harvard a Amèrica Central. També va estudiar a la Acadèmia Dante Alighieri i a la Escola Nacional de Belles arts.

Zamora va estar activament implicada en la lluita en contra de la dictadura de Somoza durant els anys 70. Es va unir al Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN) el 1973. Va estar exiliada a Hondures, Panamà i Costa Rica. Durant la revolució sandinista va combatre a favor del FSLN i el 1979, durant l'ofensiva final, va estar a càrrec de la ràdio clandestina Ràdio Sandino, que va tenir un paper important en l'última etapa

Després del triomf de la revolució va ser nomenada vice ministra de cultura al nou govern.

Daisy Zamora, és una reconeguda activista política i referent en la lluita pels drets de les dones.

Obra[modifica]

Zamora és autora de cinc llibres de poesia en espanyol, entre ells, En net s'escriu la vida, La violenta escuma, i A cada qui la vida. El més recent és Terra de Ningú, Terra de Tots, 2007. Part del seu treball es va traduir a l'anglès; The Violent Foam (Curbstone, 2002), A cada qui la vida (Katabasis [O.K.], 1994), Clean Slate (Curbstone, 1993) i Riverbed of Memory (City Lights, 1992).

És també traductora de poesia, i editora de diverses antologies, incloent la primera antologia de poetesses nicaragüenques, La Dona Nicaragüenca a la Poesia (Editorial Nova Nicaragua, 1992), un llibre que aborda la política cultural durant la Revolució Sandinista, i que també reuneix una antologia dels tallers de poesia duts a terme en el Departament d'Estudis Llatinoamericans de la UCSC, el 2005. Els seus poemes, assajos, articles i traduccions han estat publicats en revistes i diaris literaris al voltant de Llatinoamèrica, el Carib, els EUA, Canadà, Europa, Austràlia i Vietnam; i els seus poemes han aparegut en més de cinquanta antologies en espanyol, anglès, francès, aleman, suec, italià, búlgar, rus, vietnamita, xinès, holandès, flamenc, eslovac i txec. El seu treball està inclòs a l'Oxford Book of Latin American Poetry. Durant els últims anys, ha impartit tallers de poesia en diferents universitats i ha donat conferències al voltant del món.

El 1977, se li va atorgar el Premi Nacional de poesia Mariano Fiallos Gil per part de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua. El 2002, obté una beca de recerca per part Califòrnia Arts Council i aquest mateix any rep un premi del Centre Nicaragüenc d'Escriptors a Managua per la seva valuosa contribució a la literatura nicaragüenca. El 2006 va ser nomenada Escriptora de l'Any per l'Associació Nacional d'Artistes a Nicaragua.

Enllaços externs[modifica]