Dave McKean

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDave McKean

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 desembre 1963 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Maidenhead (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófotògraf, escriptor, músic de jazz, guionista, dissenyador gràfic, director de cinema, il·lustrador, autor de còmic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1986 Modifica el valor a Wikidata –  2011 Modifica el valor a Wikidata
GènereCòmic Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webdavemckean.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0571098 Allocine: 134113 Allmovie: p402110 TMDB.org: 87081
Twitter (X): DaveMcKean Musicbrainz: 19b69059-06bd-475d-bcb6-2e0655b71aa5 Songkick: 431644 Discogs: 574066 Allmusic: mn0001252069 Deezer: 6004762 Modifica el valor a Wikidata

Dave McKean (Maidenhead, 29 de desembre de 1963)' és un il·lustrador i dissenyador anglès. El seu poder creatiu i artístic enlluerna tots els amants del disseny i de la il·lustració. És, a més, fotògraf, músic (pianista) i un incipient director de cinema.

Biografia[modifica]

Des de molt petit va estar vinculat amb l'art. Va tenir la influència del seu pare, que era pilot d'avions i en les seves estones lliures gaudia dibuixant. Va estudiar al Berkshire College of Art and Design, un dels millors instituts artístics. Allà va conèixer a José Muñoz i a Bill Sienkiewicz, del primer en especial se li denota una important influència. Però la relació més important la va establir, també al Berkshire College, amb Neil Gaiman. Aquest havia nascut a Port Chester, Anglaterra, l'any 1960, i en aquells moments era un periodista que ja aspirava a convertir-se en guionista de còmics. Van començar a treballar en conjunt i la fama de tots dos va començar a créixer gràcies als treballs més importants realitzats a les acaballes del segle xx. Neil Gaiman va encarregar a Dave McKean la il·lustració de les seves històries i aquestes automàticament van sorprendre i van agradar per la rica bellesa de les seves imatges. Els dissenys de McKean són forts visualment i ofereixen imatges irreals, oníriques i disperses pel seu estil, recolzat fortament en la pintura i en l'ús del collage.

Obra[modifica]

Dave McKean va començar el seu treball de manera artesanal si es compara amb els recursos amb què ha anat progressant la seva tècnica. Abans realitzava un collage i després el fotografiava, però amb l'arribada dels nous programes de disseny el seu poder creatiu s'ha vist notablement enriquit. Es va encarregar d'il·lustrar, entre altres historietes de Neil Gaiman: Casos Violentos, Orquídea Negra, Signal to Noise, Mr. Punch i totes les portades de la famosa The Sandman. Cal destacar també la creació de Batman: Arkham Asylum, amb el guionista Grant Morrison. També ha creat portades de discs, entre les quals es destaquen els treballs per a Tori Amos, Iain Sinclair, (Slow Chocolate Autopsy), Rolling Stones (Voodoo Lounge), The Misfits, Alice Cooper i Skinny Puppy. Per a la premsa ha realitzat dissenys per a The New Yorker, i en l'àmbit publicitari ha creat imatges per a Sony PlayStation i Kodak. Pel que fa a llibres, Dave McKean s'ha encarregat de la il·lustració de llibres de Stephen King i Neil Gaiman, però també n'ha publicat altres en els quals és il·lustrador i guionista. La seva obra principal en solitari és Cages, però també són molt importants Dust Covers (recopilació de les portades de The Sandman), A Small Book of Black and White, Option Click, The Particle Tarot (dues parts), i un dedicat als nens que va titular The Day I Swapped My Father for Two Goldfish.

El 2005 es va estrenar com a director de cinema amb Mirrormask, una pel·lícula del gènere fantasia i per a la qual va comptar amb la col·laboració de Neil Gaiman per a l'escriptura. També compta amb els curtmetratges: Neon, The Week Before, Shakespeare's Sonnet, Reason i Me and my big idea.

Bibliografia essencial (còmic)[modifica]

  • Casos Violentos (1987)[1]
  • Orquídea Negra (1988-1989)[2]
  • Signal to Noise (1989)[3]
  • Batman: Arkham Asylum (1989) [4]
  • Cages (1990-1996) [5]
  • La trágica comedia o la comedia tràgica de Mr. Punch (1994) [6]
  • El dia que cambié a mi padre por dos peces de colores (1997) [7]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dave McKean