De mulieribus claris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreDe mulieribus claris
(la) De Mulieribus Claris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorGiovanni Boccaccio Modifica el valor a Wikidata
Llenguallatí medieval Modifica el valor a Wikidata
PublicacióItàlia, 1362 ↔ 1405 Modifica el valor a Wikidata
Creació1374
Dades i xifres
Gènerediccionari biogràfic Modifica el valor a Wikidata
Il·lustració anònima d'una pàgina del De mulieribus claris

De mulieribus claris és una obra de Giovanni Boccaccio publicada el 1374 que conté la biografia de 106 dones famoses en la història, de la realitat o de la ficció (mitològica o bíblica, principalment).

Suposa la contrapart de les biografies masculines reunides al volum De Casibus Virorum Illustrium i el primer llibre d'aquestes característiques a Occident.[1] L'obra inspiraria adaptacions posteriors en diferents països, amb més biografies femenines, i es considera una fita cabdal en la historiografia del feminisme.

S'hi barregen les dones considerades un exemple de virtut i les pecadores per donar més varietat a la lectura, com indica el mateix Boccaccio. Al prefaci, en què dedica el llibre a Andrea Acciaioli, explica també que espera que el públic lector estigui compost per dones que agafin allò positiu de les vides de dones passades i condemnin els excessos de les que s'adeqüen al que s'espera d'una dona com cal. Aquest aclariment s'ha vist com l'intent de no qüestionar de manera massa brusca el sistema patriarcal de l'època, ja que l'exhortació final és a mantenir la situació present i les dones que escapen dels rols tradicionals són vistes com a excepció[2] i no com una alternativa.

Biografies presents[modifica]

Referències[modifica]

  1. Brown, Virginia translation of Giovanni Boccaccio’s Famous Women, page xi; Harvard University Press, 2001; ISBN 0-674-01130-9
  2. Joseph Benson, Pamela. Invention of the Renaissance Woman: The Challenge of Female Independence in the Literature and Thought of Italy and England. Penn State Press, 2010. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: De mulieribus claris