Decretum laudis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreDecretum laudis

El decretum laudis (o decret de lloança) és el reconeixement oficial que la Santa Seu dona als instituts de vida consagrada i a les societats de vida apostòlica, considerant-les llavors com a institucions de dret pontifici i, per tant, sotmensa directament a la jurisdicció de la Santa Seu. S'emet en forma de breu apostòlic, anomenat breu de lloança.

Dret canònic[modifica]

Per a crear una nova comunitat religiosa cal primer l'autorització de l'autoritat competent de l'Església: la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, la Congregació per a l'Evangelització dels Pobles o la Congregació per a les Esglésies Orientals. A continuació, i segons l'objectiu de l'institut i el seu àmbit d'activitat, cal l'aprovació de l'ordinari de la diòcesi: la congregació és, amb aquests permisos, de dret diocesà.

Passat un temps, quan s'ha constatat la maduresa de la comunitat, pot ésser aprovada formament pel papa amb el decretum laudis, transformant-se llavors en congregació de dret pontifici i subjecta immediatament i exclusivament a la jurisdicció de la Santa Seu.

Un temps després, vindran les aprovacions temporal i la definitiva.

Estructura[modifica]

El decretum laudis sol contenir un sumari històric dels orígens de l'institut i una descripció de la finalitat i l'ordenament intern que té. S'hi inclouen referències de cartes i documents de lloança escrits pels bisbes i l'examen dut a terme per les congregacions de la Cúria Romana corresponents. Acaba amb la lloança i la recomanació amplissimis verbis de l'institut i la seva tasca.

L'ús del decretum laudis pels papes per a autoritzar els instituts es consolidà al tombant dels segles xviii i xix.

Bibliografia[modifica]

  • J. Torres. Documenti pontifici di approvazione, en: Dizionario degli istituti di perfezione. Milano: Edizioni paoline, 1977. Vol. III. col. 751-777.

Vegeu també[modifica]