Devil Dogs of the Air

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaDevil Dogs of the Air
Fitxa
DireccióLloyd Bacon Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióHal B. Wallis Modifica el valor a Wikidata
GuióMalcolm Stuart Boylan i Earl Baldwin Modifica el valor a Wikidata
FotografiaArthur Edeson Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeWilliam Clemens Modifica el valor a Wikidata
VestuariOrry-Kelly Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWarner Bros. Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i iTunes Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1935 Modifica el valor a Wikidata
Durada85 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia dramàtica i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Temaaviació Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0026275 Filmaffinity: 631605 Allocine: 210442 Rottentomatoes: m/devil_dogs_of_the_air Letterboxd: devil-dogs-of-the-air Allmovie: v13497 AFI: 4434 TMDB.org: 94811 Modifica el valor a Wikidata

Devil Dogs of the Air (també coneguda com Flying Marines) és una pel·lícula de la Warner Bros. de 1935, dirigida per Lloyd Bacon i protagonitzada per James Cagney i Pat O'Brien, interpretant papers similars com a amics després de fer-ho Here Comes the Navy. La pel·lícula va ser la segona de les nou interpretacions que Cagney i O'Brien van fer junts. La història de la pel·lícula va ser adaptada d'una novel·la de John Monk Saunders.

Argument[modifica]

El tinent Bill Brannigan s'assabenta que el seu amic i gran pilot Thomas Jefferson "Tommy" O'Toole, l'autoanomenat "l'aviador més gran del món", s'uneix al programa d'entrenament de l'USMC. O'Toole arriba a San Diego i ràpidament comença un interès amorós per la Betty Roberts, de la qual en Brannigan està enamorat.

Tot i que no té un temperament adequat per a l'exèrcit, en Tommy completa l'entrenament inicial. Després de sobreviure a un accident, finalment s'adona que està disposat a canviar.

En Bill és assignat com el seu instructor, i en el primer vol junts, quan en Tommy comença a fer un vol d'acrobàcies, han d'abandonar l'avió perquè s'incendia. En Bill surt, però en Tommy desafia les ordres i aterra l'avió, convertint-se en un heroi. En Tommy fa el seu primer vol en solitari a la perfecció i després demana a la Betty que assisteixi a la festa de vol en solitari amb ell.

Després d'una competició amb el seu amic Brannigan volant junts, es produeix una emergència a l'aire, però és en Bill qui salva l'avió. En Tommy fa un bon aterratge i troba la Betty esperant-lo. Tot i que la seva amistat es restableix, en Bill s'adona que Tommy ha guanyat a la Betty i organitza el trasllat a una altra base.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

El rodatge principal va començar l'1 d'octubre de 1934 a la base naval dels Estats Units a San Diego. Paul Mantz va fer les acrobàcies aèries de James Cagney.

Recepció[modifica]

Estrenada en una època de pel·lícules patriòtiques amb temes de propaganda per als preparatius de guerra, Devil Dogs of the Air va rebre una acceptació pública lleugerament agraïda.[1] Tot i que va tenir una estrena important el 1935, la pel·lícula es va tornar a estrenar el 1941, just abans de l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial, trobant novament un públic receptiu.[2] El crític Leonard Maltin va escriure "Les personalitats de Cagney i O'Brien i les bones escenes de vol d'acrobàcies són l'única gràcia salvadora".[3] Es va considerar la millor una pel·lícula d'aviació i avui representa una mirada autèntica a l'època.[4]

Taquilla[modifica]

Segons els registres de Warner Bros, Devil Dogs of the Air va guanyar 1.185.000 dòlars als Estats Units i 504.000 dòlars a l'estranger.

Referències[modifica]

  1. Beck, Sanderson. "Devil Dogs of the Air." Movie Mirrors, 2001. Retrieved: 20 March 2011.
  2. Erickson, Hal. "Review: 'Devil Dogs of the Air'." AllMovie GUide, 2011. Retrieved: March 20, 2011.
  3. "Review: 'Devil Dogs of the Air'." TCM, 2019. Retrieved: March 20, 2011.
  4. Brooks, Marcus. "Aviation Movie: Devil Dogs of the Air." Area 42, December 13, 2010. Retrieved: March 20, 2011.

Bibliografia[modifica]

  • Dolan, Edward F. Jr. Hollywood Goes to War. London: Bison Books, 1985. ISBN 0-86124-229-7.
  • Hardwick, Jack and Ed Schnepf. "A Viewer's Guide to Aviation Movies". The Making of the Great Aviation Films, General Aviation Series, Volume 2, 1989.
  • Orriss, Bruce. When Hollywood Ruled the Skies: The Aviation Film Classics of World War II. Hawthorne, California: Aero Associates Inc., 1984. ISBN 0-9613088-0-X.
  • Rottman, Gordon L. U.S. Marine Corps World War II Order of Battle: Ground and Air Units in the Pacific War, 1939 - 1945.. Westport, Connecticut: Greenwood Press, 2002. ISBN 0-313-31906-5.
  • Sherrod, Robert. History of Marine Corps Aviation in World War II. Washington, D.C.: Combat Forces Press, 1952.