Diàfisi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaDiàfisi
Os llarg en el qual es representen les epífisis en els seus extrems, la diàfisi al centre i la metàfisi a la zona de transició entre les dues.
Detalls
LlatíPlantilla:TA
Part deossos llargs Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD018483 Modifica el valor a Wikidata
TAA02.0.00.017 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 24013 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.79
EB Onlinescience/diaphysis Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

La diàfisi és el cos o part mitjana dels ossos llargs, porció compresa entre els dos extrems o epífisis.[1]

Descripció[modifica]

La diàfisi té forma cilíndrica i allargada i està localitzada entre els dos extrems de l'os o epífisis. Les epífisis es corresponen amb els extrems dels ossos llargs i és on se situen les articulacions. La zona d'unió entre diàfisi i epífisi es diu metàfisi.

Els principals ossos que posseeixen diàfisi són els ossos llargs de les extremitats. En l'ésser humà té diàfisi el fèmur, la tíbia, i fíbula (peroné), els metatarsians i les falanges en les extremitats inferiors, i l’húmer, l’ulna o (cúbit), el radi, els metacarpians i les falanges en les extremitats superiors. Altres ossos llargs que posseeixen diàfisi però no estan en les extremitats són la clavícula i les costelles.[2]

La diàfisi es troba recoberta en la seva porció externa per un teixit que es diu periosti i a la part interior posseeix una cavitat anomenada canal medul·lar, el qual conté medul·la òssia groga (el qual reemplaça a la medul·la òssia vermella que es nota en els primers estats de desenvolupament de l'os) que té gran quantitat de greix. L'os que la forma està constituït per teixit ossi compacte. [2]

Per contra l'epífisis té en el seu interior l'anomenada medul·la òssia vermella i l'os que la forma no és teixit ossi compacte íntegrament, sinó teixit ossi esponjós recobert d'os cortical compacte .

Termes relacionats[modifica]

  • Diafisari: Relatiu a la diàfisi. Una fractura diafisial correspon a una fractura de la diàfisi d'un os.[1]
  • Diafisitis: És la inflamació generalment infecciosa de la diàfisi.
  • Diafisectomía: És l'extirpació quirúrgica d'una porció de la diàfisi. Aquesta tècnica s'utilitza per tractar diverses malalties, com certs tumors malignes que afecten l'os.
  • Displàsia diafisial progressiva: És una rara malaltia que afecta la diàfisi dels ossos.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Dorland Diccionario enciclopédico ilustrado de Medicina (en español). 30. Elsevier, España, 2005. ISBN 8481747904. 
  2. 2,0 2,1 Tortora - Derrickson. Principis d'Anatomia i Fisiologia, 11a edició (2006). ISBN 968-7988-77-0. Consultat el 13/4/2010.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]