Digital.CSIC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webDigital.CSIC
URLdigital.csic.es
TipusRepositori institucional
Comerç ?no comercial
UsuariTothom
CreadorCSIC
DirectorIsabel Bernal Martínez Modifica el valor a Wikidata
Desenvolupador webConsell Superior d'Investigacions Científiques Modifica el valor a Wikidata
LlançamentGener de 2008
SeuMadrid Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estatactiu
Twitter (X): DigitalCSIC Modifica el valor a Wikidata

Digital.CSIC és el repositori multidisciplinari del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), creat el 2008,[1] per organitzar, difondre i preservar els resultats de la investigació realitzada en cadascun dels seus instituts.[2][3]

Història[modifica]

El 31 de gener de 2006, el CSIC es va incorporar al moviment “Open Access”. Va signar la Declaració de Berlín sobre Accés Obert al Coneixement en Ciències i Humanitats, convertint-se, d'aquesta manera, en la quarta institució espanyola que s’hi adheria fins aquell moment. La intenció era la d’assegurar l'accés més ampli possible a la producció científica realitzada en el seu organisme i, també, intentar preservar-la com un bé comú per a la societat qui es qui, finalment, la sosté econòmicament.[3] Aquest compromís amb el moviment de l'accés obert i Digital.CSIC es tradueix en la materialització institucional de l'anomenada via verda, consistent en la promoció de l'accés obert a través dels repositoris.[2] La pretensió era la de proposar que aquesta institució, l'organisme d'investigació multidisciplinari estatal més important fins al moment, liderés la iniciativa de crear un repositori institucional per tal de poder albergar la producció científica d'aquesta comunitat, generada pels seus investigadors.[4]

En novembre de 2006 el CSIC va crear un Grup Assessor per tal de dissenyar l'estratègia que a seguir. Aquest grup, l’abril de 2007 presenta un informe sobre el projecte en el qual es proposen unes directrius, els recursos necessaris i el software del nou el repositori institucional del CSIC, batejat com a Digital.CSIC.[3] L’octubre de 2007 es crea l'Oficina Tècnica Digital.CSIC (OTDC), que serà l'encarregada de posar en marxa el repositori, dissenyant una aplicació basada en el software DSpace. El desembre de 2007, en el marc de les segones Jornades OS-Repositorios, celebrades a Gijón, el Consell Superior d'Investigacions Científiques va presentar el seu projecte de repositori institucional Digital.CSIC que aleshores encara es trobava en fase de disseny.[1] El 18 de gener de 2008 es presenta públicament Digital.CSIC als mitjans de comunicació i a la comunitat científica de l’organisme. En aquell moment, el repositori comptava ja amb 1.200 registres. Des de llavors, el seu creixement ha estat especialment significatiu i continuat. L'agost de 2008 arriba als 5.000 registres, l’abril de 2009 als 10.000, el maig de 2010 als 21.000,[3] el desembre de 2011 als 40.000, l'octubre de 2013 als 80.000 i el setembre de 2016 als 130.000.[5]

Contingut[modifica]

Digital.CSIC organitza, preserva i dóna accés obert a la producció diversa generada pel personal científic i tècnic del CSIC, la qual es troba disponible en articles, ponències i presentacions de congressos, informes, memòries i documents de treball, patents, bases de dades, tesis, llibres, material audiovisual, didàctic i divulgatiu, partitures, material digitalitzat, col·leccions temàtiques, etc.[2][3]

La seva estructura reflecteix l'organització mateixa del CSIC en centres i instituts i en 8 grans àrees d'investigació, incloent una comunitat de Serveis Centrals. Aquestes àrees d'investigació i els seus Serveis Centrals es traslladen en 9 comunitats al repositori:

  • Biologia i Biomedicina
  • Ciència i Tecnologia d'Aliments
  • Ciència i Tecnologia de Materials
  • Ciència i Tecnologies Físiques
  • Ciència i Tecnologies Químiques
  • Ciències Agràries
  • Humanitats i Ciències Socials
  • Recursos Naturals
  • Serveis Centrals CSIC

Cada comunitat està constituïda per diverses subcomunitats que fan referència als diferents centres i instituts d'investigació del CSIC. Al seu torn, cada subcomunitat organitza el seu material científic en col·leccions que fan referència a la varietat tipològica dels continguts.

Tecnologia[modifica]

Digital.CSIC treballa sobre la plataforma DSpace 1.6.2, després que l'octubre de 2010 es va migrar a aquesta versió des de l'anterior 1.4.2, vigent des de finals de 2008 i substitutiva de la primera versió 1.3.X. Es tracta d'un programari amb llicència GNU desenvolupat conjuntament pel MIT i Hewlett-Packard, i empra el model de metadades Dublin Core Qualificat.[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Castro Martín, Pablo de. «Digital.CSIC, un año después». A: 3as Jornadas Os-Repositorios: La proyección de los repositorios institucionales (10 al 12 de diciembre 2008). Madrid: Universidad Complutense de Madrid, 2008 [Consulta: 2 novembre 2016].  Arxivat 4 de novembre 2016 a Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 2,2 Bernal Martínez, Isabel. «Digital.CSIC y el acceso abierto a la investigación científica sobre agricultura, alimentación y Medio Ambiente». Centro Nacional de Educación Ambiental (CENEAM). Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Julio 2012. Arxivat de l'original el 24 de setembre 2015. [Consulta: 2 novembre 2016].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Plaza-Navas, Miquel Àngel; Domènech García, Luisa; García Ramiro, Ana Mª «El repositori institucional DIGITAL.CSIC i les biblioteques del CSIC a Catalunya». 12 Jornades Catalanes d'Informació i Documentació, 2010 [Consulta: 2 novembre 2016].
  4. Rodríguez Alcalde, Ángel L.; Ponsati Obiols, Agnès; Cala Rivero, Clara «Hacia una estrategia Open Access en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas». IX Jornadas sobre Tecnologías de la Información para la Modernización de las Administraciones Públicas (TecniMAP 2006), Sevilla, 30 de Mayo-2 de Junio de 2006, 2006, pàg. 7.
  5. «Digital.CSIC. Crecimiento del número de registros. Hitos 2008-2016». Estadísticas. CSIC. [Consulta: 3 novembre 2016].
  6. Bernal, Isabel «Migración de Digital.CSIC a DSpace 1.6.2». Enredadera, Núm. 19, 2011, pàg. 30-32 [Consulta: 3 novembre 2016].

Enllaços externs[modifica]