Dilluns (setmanari)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesDilluns
TipusSetmanari
Fitxa
LlenguaCatalà
AdreçaGovernador González, 20
EstatEspanya
Dades i xifres
PeriodicitatSetmanal
EditorialJosep Pijoan
Preu10 cèntims
Edició en català
Publicació1933

Dilluns era un setmanari que es va començar a publicar el 24 d'abril del 1933 i va acabar el 6 de novembre del 1933.[1] La seva redacció i administració es trobava al C. Governador González, 20 de Tarragona i s'imprimia a l'impremta de Josep Pijuán.[2]

Història[modifica]

Antoni Brunet i Magrané, fundador de Dilluns, després de tancar l'hebdomadari "El temps" va voler crear una publicació els dilluns per la tarda on informés dels actes celebrats a la ciutat com, per exemple, els esportius. Aquest diari era de caràcter nacionalista i, per això, dedica molta atenció a aspectes del nacionalisme català, basc o gallec, notícies sobre la política de l'Estat i notícies d'àmbit local.

Al número 1 es pot llegir:[3]

« Amb 'Dilluns' aspirem a satisfer l'afany de notícies que setmanalment persisteix i que constitueix una necessitat fins ara no superada per la premsa local. Amb 'Dilluns' projectem també donar la ressonància d'un altaveu al sentit de catalanitat íntegra i sincera que informa el pensament d'una gran massa de conciutadans nostres. Venim a servir un ideari nacional ple de contingut democràtic i a ajuntar la nostra veu als qui propugnen per una més justa ordenació social. »

El setmanari era finançat pel metge-oculista Font i Cabot.

Entre els seus col·laboradors literaris i podíem trobar: Maspons i Anglosell, Josep Martí, Àngel Marqués Betllevel, M. Recasens-Montesinos, Magí González, Manuel Comes i Segura entre d'altres.[4]

Com s'explica a Tarragona i la seva premsa (Volum 1) ja hi va haver intents de crear diaris de tarda a Tarragona com "La Tarde" o "Los Lunes de Tarragona" però cap dels dos va triomfar i no van tenir acceptació.

Aspectes tècnics[modifica]

Aquest setmanari podia tenir 8, 4 o 3 pàgines amb 3 columnes (encara que el primer número en tenia 4). El Dilluns sortia cada dilluns a la tarda i tenia un preu de 10 cèntims el número. La mida del format era de 39x27 cm i es podien veure il·lustracions sobretot de productes de propaganda i dibuixos del Passeig arqueològic.

Referències[modifica]

  1. Duch i Barriach. Hemeroteca Municipal Catàleg, 1985. 
  2. Vallhonrat Llurba, Ernest: «El setmanari Dilluns». A Diari de Tarragona: 06.09.1999, p.53.
  3. Virgili i Sanromà. Tarragona i la seva premsa. 1, 1980. 
  4. Vallhonrat Llurba, Ernest: «El setmanari Dilluns». A Diari de Tarragona: 06.09.1999, p.53

Bibliografia[modifica]

  • Setmanari «Dilluns», núm.1.
  • Hemeroteca Municipal Catàleg. A cura de Francesc Barriach Molas i Montserrat Duch Plana. Tarragona : Excm. Ajuntament de Tarragona, 1985.
  • Vallhonrat Llurba, Ernest: «El setmanari Dilluns». A Diari de Tarragona: 06.09.1999, p.53.
  • Virgili i Sanromà: Tarragona i la seva premsa, vol.1, 1980.

Enllaços externs[modifica]