Discussió:Any de traspàs

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Crec que les dades que es donen en aquest article estan malament.

Tradicionalment el dia afegit ha estat entre el 24 i el 25 de febrer, o sigui el dia sisè abans de març, d'aquí bissextil.

A part, es diu que bissextil o bixest ve de que 366 acaba en dos sisos quan el fet és que vol dir el que deia abans, que s'ha afegit un segon (bis) dia sisè (sextil) abans de les calendes de març.

http://www.diaridebalears.com/segona.shtml?-1+8+115187 veure-ho que diu:

Aleshores, Sosígenes va crear l'any de 365 dies, més un altre d'intercalat cada quatre anys, situat entre el 24 i el 25 de febrer. Aquest dia seria el sisè abans de les calendes de març -ante diem sextum kalendas Martias, ad VI kal. Mart de manera abreujada.


Les calendes eren el primer de cada mes. Els romans comptaven els dies «al revés». El càlcul a partir del dia 14 o 15 era de manera regressiva per saber quants en faltaven perquè arribassin les calendes del mes següent. Segons aquest mètode, avui seria el dia primer abans de les calendes de març.


El jorn intercalat es convertí llavors en camussa diem bis sextum kalendas Martias, el «sisè dia bis abans de l'inici de març», i l'any marcat per aquesta addicció al calendari en annus bissextilis, o any de traspàs.


També està bé l'explicació de la wiquipedia anglesa: http://en.wikipedia.org/wiki/Leap_year

Es parla d'any bisest (a la primera frase) i bixest (cap al final de l'article). No queda clar quina de les dues formes és la correcta, o si les dues ho son.--Kuranes (disc.) 09:45, 26 abr 2012 (CEST)[respon]

Fet Fet!--Davidpar (disc.) 19:04, 26 abr 2012 (CEST)[respon]

Sap algú com es podria agafar "legalment" la taula de la viqui.de https://de.wikipedia.org/wiki/Schaltjahr? Ens aniria molt bé per aportar claredat a l'entrada en català. Gràcies per endavant. --Anna de cal Prat (disc.) 09:18, 21 gen 2022 (CET)[respon]

Fet Fet! -- Cataleirxs (disc.) 13:36, 3 maig 2024 (CEST)[respon]