Discussió:Derry

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Què vol dir Estat:Regne Unit, País:Irlanda?--SMP (missatges) 15:32, 3 set 2006 (UTC)

Quan vaig redactar aquesta part de l'article vaig imaginar-me que podria causar confusió a més d'un. Quan diem Estat ens referim a un concepte purament polític per determinar un territori que gaudeix de sobirania total de l'interior de les seves fronteres. Però quan diem País ens referim a una realitat nacional amb voluntat propia, és un sinònim de nació. Per això veiem que hi ha nacions sense estats.
Ara bé el cas concret d'Irlanda del Nord és, si més no, curiós. És un territori sense voluntat de ser estat propi sinó annexionar-se a la República d'Irlanda. Si Irlanda del Nord és part de l'Estat britànic és perqué conté el major nombre d'unionistes de l'illa, i aquests hi són degut a que fou l'objectiu prioritari d'assentament dels colons britànics al segle XVII (Plantation of Ulster) ja que era el territori més rebel. D'altra banda les dues part (unionistes i repoublicans) reconeixen el territori com a irlandès: el nom del regne britànic abans de la independència de la República d'Irlanda (1921) era Regne de la Gran Bretanya i d'Irlanda i des de la secessió del sud de l'illa, la part que resta sota administració britànica es coneix, tant per uns com altres (Tractat anglo-irlandès), com a Irlanda del Nord. Altrament actualment l'estat britanic es coneix com a Regne de la Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord.
Em sap greu per la tabarra que he deixat anar, espero haver respós el teu dubte. --Jove 13:07, 4 set 2006 (UTC).
Ja, però em sembla que un unionista no diria que el seu país és Irlanda, sí la illa on viu, però no país justament per la definició que tu mateix dónes.--SMP (missatges) 15:13, 4 set 2006 (UTC)
Bé, no hi havia pensat tant en el concepte geogràfic que pel que veig és cert. D'alguna manera volia fer recalcar a la plantilla el conflicte entre ambdós bàndols. Com ho arreglaries? La situació està segons els darrers comicis: unionistes 53%- republicans 47% (en vots absoluts i sense contar altres partits). Així que sha de reflexar d'alguna manera aquesta paritat.