Vés al contingut

Discussió:Emili Darder i Cànaves

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A l'article Emili Darder hi observ les següents errades:

- No explica de manera ordenada la història política d'Emili Darder durant la 2ª República. Hauria de dir que Emili Darder formà part el 1932 d'Acció Republicana de Mallorca i que Esquerra Republicana Balear fou el resultat de la fusió del Partit Radical Socialista Independent i Acció Republicana de Mallorca (per aquesta informació ens pot servir l'Enciclopèdia de Mallorca).

- És fals que Emili Darder fos el president d'Esquerra Republicana Balear. A la constitució d'aquest partit, el 8 d'abril de 1934, es fa constar que el president honorari és Manuel Cirer i que hi ha un Comitè Executiu del qual n'és secretari Eduard Gómez Ibález i el President n'és Vicenç Tejada. Emili Darder té el càrrec de Tresorer (Veure: "La fusió dels partits republicans d'esquerra de les Balears" a "República" 12 (14.4.1934)).

- Bernat Jofre era el vocal representant de la demarcació de Ponent. El jove Pere Capellà en fou militant, però no en detentà cap càrrec destacat (Veure: "Pere Capellà (1907-1954). La lluita incansable per la llibertat" de Pere Fullana Puigserver. Ajuntament d'Algaida. Inca, 2005.).

- No és cert que Capellà i Jofre tenguessin càrrecs importants a la Generalitat. Al contrari el càrrec que tingué Jofre fou el d'agregat al consolat de la República Espanyola a Niça, essent-ne nomenat cònsol al 1938. "Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra (1930-1950)" de Josep Massot i Muntaner p.122). Pere Capellà fou tinent de l'exèrcit de la República (Veure: "Pere Capellà (1907-1954). La lluita incansable per la llibertat" de Pere Fullana Puigserver. Ajuntament d'Algaida. Inca, 2005.).

- L'article amaga la realitat històrica que ERB nasqué vinculat a Izquierda Republicana i que, per tant, era l'expressió balear d'aquest partit. Així a l'Assemblea Fundacional del 8 d'abril de 1934 es votaren els estatuts i bases de l'ideari d'aquesta formació per unanimitat (Veure: "La fusió dels partits republicans d'esquerra de les Balears" a "República" 12 (14.4.1934)). En aquest acte <<A proposta del Sr. F. de S. Aguiló s'acordà remetre telegrames de felicitació al Cap Nacional del Partit D. Manuel Azaña i als Srs. Domingo i Casares Quiroga caps dels Partits Republicà Radical Socialista Independent i ORGA>> (op. cit.).

- ERB mai va tenir cap relació orgànica amb ERC, sinó amb IR. Amb ERC hi va haver unes relacions cordials (visita a Mallorca de Ventura Gassol l'agost de 1934 per assistir als actes del 150è aniversari de la mort de Juníper Serra. En aquesta vinguda es descobrí una làpida que donava el nom de Francesc Macià a un carrer de Son Espanyolet.("República" 32 (1934) p. 1.).

- Quan l'article diu: "El gener del 1932, fou un dels fundadors d'Acció Republicana de Mallorca que, el 1934, va esser el nucli de l'Esquerra Republicana Balear (ERC-illes)", hi ha un error de redacció ja que (ERC-illes), en aquest context, no té cap sentit i molt menys encara la inserció entre parèntesi respecta la realitat dels fets històrics. Vegem més citacions d'autoritats: <<...tots els quals formaren un partit nou lligat a Azaña, l'Esquerra Republicana Balear, que es fixà com objectiu...>> ("Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra (1930-1950)" de Josep Massot i Muntaner p. 16); <<...a les darreries del 1931 es produeix una divisió en el si d'aquest partit(Partit Republicà Federal); uns segueixen estrictament les directrius de Lerroux encaminades a preparar una coalició amb la dreta: són els Republicans Federals Històrics (radicals), representats a Mallorca per Francesc Julià; i els altres són els republicans seguidors d'Azaña, que constiutueixen l'Acció Republicana de Mallorca, que després, el 1934 es converteix en Esquerra Republicana Balear>> ("Història de Mallorca" de diversos autors, vol. II ed. Moll, 1982); <<Acció Republicana Bunyolina-Esquerra Republicana Balear: Efectivament, partidaris de la línia política de Manuel Azaña a Bunyola van fundar el 16 d'abril de 1932 un nou partit polític...>> (" Bunyola. Amb la por al cos" Xavier Margais p.55), etc. -- Rotget (Discussió) 01:52, 28 gen 2009.

Viquipèdia:Llanceu-vos-hi! Pau Cabot · Discussió 19:09, 29 jul 2013 (CEST)[respon]