Vés al contingut

Discussió:Erable

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Xarop d'Erable?[modifica]

Als Estats Units i Canadá l'auró que s'aprofita per fer xarop es l'acer saccharum (Auró del sucre). L'Erable es nadiu d'Europa.--Auró (disc.) 23:41, 6 feb 2012 (CET)[respon]

work in progress[modifica]

1. ANÀLISI PRELIMINAR
-Títol, per nom comú o nom científic.
Títol correcte

-Encapçalament. Petita descripció amb noms comuns, científics i família
Nom comú, nom científic i família correcte.

-Origen
Afegir altres origens:

font

Referències d'eines en alguns d'aquests païssos : Australia França

-Contingut. Descripció.
Corregir altura màxima Descripció textures i flors correctes.
Afegir informació :
-afegir dimensions copa
-forma fulles


-Habitat i ecologia Referència
Afegir informació
-Usos
Afegir informació d'ús : agrícola, paisagístic....
Potencial invasor: falta
Fitoquímica: falta
Toxicitat: falta
tàxons: falta

-Galeria
correcte

2. ENTRADA DE L'ESPÈCIE

Títol, per nom comú o nom científic:
Erable (Acer platanoides)

Encapçalament:
L'erable (Acer platanoides) és un arbre de la família de les Sapindaceae. És una espècie vegetal autòctona de l'àrea compresa entre França i Rússia, i entre el sud d'Escandinàvia i el nord de l'Iran. El seu lloc d'origen és el Nord i Centre Europa i d'algunes zones muntanyoses del sud.

Contingut
-Descripció detallada
És un arbre caducifoli, polígam-dioic, de port alt, pot crèixer fins a 35 m d'alçada (encara que normalment creixen fins a 25 m). Fa una capçada arrodonida o ovalada i l'escorça del tronc és més aviat de color marró bru i fissurada. La copa té unes dimensions fins 15m de diàmetre. La forma de les fulles són oposades senceres, presenten un pecíol llarg i de color vermellós, són palmatilobades i el marge és recorregut per dents espaiades i acuminades. Les fulles són verdes per ambdues cares i manquen de pilositat (glabres). Normalment, les flors són unisexuals i es presenten en raïms curts i pènduls. Els fruits són dues sàmares divergents que maduren a finals d'estiu i es dispersen pel vent a la tardor.

-Distribució o origen
És nativa a la major part d'Espanya, principalment als Pirineus. També podem trobar al País Vasc i a la Cordillera Cantàbrica a franjes de 1000 i 1800m d'altitud.

-Hàbitat i ecologia
A la seva distribució nativa, l'A. platanoides creix a les terres baixes, els hàbitats de ribera i les muntanyes baixes, i normalment es troba com un component de boscos mixtes i no es presenta com a grans rodals monoespecífics.

-Potencial invasor
L'acer platanoides s'ha observat com un arbre invasor en parts d'Amèrica del nord i és una espècie potencialment invasora en molts altres àrees. Binggeli (1999) el classifica com moderadament invasiu.

-Fitoquímica i farmacologia
Produeix quantitats prolífiques de llavors que germinen ràpidament i aconsegueixen una taxa de creixement ràpida. Altera la composició de les espècies i la estructura en boscs.

Usos

-Ús paisatgístic
La capacitat de l'acer platanoides de rebrotar vigorosament després de la tala fa que sigui adequat per al seu ús en tanques vives. Està àmpliament plantat com a arbre d'ombra i carrer, ja que té un fullatge atractiu i colorit i una gran copa estesa.

-Ús gastronòmic
El sucre s'ha fet a partir de la saba a Noruega i Suècia. És un arbre prolífic productor de pol·len i nèctar, que proporciona farratge valuós per a les abelles.

-Altres usos
La fusta de l'acer platanoides, com la d'altres espècies d'auró, és de textura fina, de color blanc, i té una densitat mitjana amb un contingut d'humitat del 15% lleugerament superior a la del sicòmor (A. pseudoplatanus). També s'utilitza per a mobles, marqueteria i mànecs d'eines.

Tàxons infraespecífics i cultivars
Acer platanoides va ser descrita per Carl von Linnaeus i publicada a Species Plantarum 2: 1055. 1753. (1 maig 1753) (Sp. Pl.)[4] El nom Acer procedeix del nom llatí ǎcěr, -ĕris (afilat), en referència a les puntes característiques de les fulles o a la duresa de la fusta que, suposadament, es feia servir per a fabricar llances.[5] i platanoides significa semblant a l'arbre del plàtan d'ombra (Platanus x hispanica).



Enllaços externs

Compendi d'espècies invasores

A taxonomic, biogeographical and ecological overview of invasive woody plants



Queengonzales (disc.) 18:56, 20 oct 2021 (CEST)[respon]