Discussió:Ramon Solsona i Sancho

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvolgut senyor R.Solsona,

No fa gaire vaig sentir en un mitjà radiofònic -la mala memòria no em permet precisar en quin dels dos més coneguts- la seva explicació sobre una de les moltes frases fetes de la nostra llengua. En concret, es tractava d'aquella que fa: vatúa deuna i, de les possibles alternatives posades damunt la taula com vatúa l'olla i d'altres que no em van acabar de convèncer. Personalment, sempre m'ho havia imaginat com a un eufemisme per no haver de dir tan cruament -i en altres èpoques blasfem- allò de mecàgum d... Cosa que, per altra part, l'eufemisme potser hauria de ser aquest altre: mecasum dena, oi ?

L'opinió de J.Coromines sobre els possibles vincles entre el basc i l'antic iber em van portar a relacionar, amb el temps, el batua del partit basc ESQUER BATUA (Unió de l'Esquerra) i aquest altre, més nostrat i misteriós, el vatua(deuna). I que ens hi diu, si en diu quelcom, el diccionari de la llengua basca ? Doncs això que segueix. BATUA: Colla de gent, unitat de persones, munió, etc. Deun (en la forma deuna -possiblement catalanitzada com ho és el cas bassagoda: de basagoitia- no ho he trobat, però si com a DEUN: sant,sants o santa;i,com sol passar en aquest idioma, possiblement també altres significats. Tot i que deu ser ben discutible, em va semblar però que el significat era molt evident: PER TOTS ELS SANTS ¡¡ Efectivament, una mena de renec molt catòlic i, tanmateix, prou anterior a l'existència de la llengua catalana com per a no formar-ne part lèxica i normativament. Però, ja se sap, la pervivència com a expressió tradicional de pares a fills i, especialment en el món agrari haurien permès que arribes fins als nostres dies. No sé si aquest punt vista li mereix un comentari entorn la seva major o menor verssemblança. En tot cas rebi les més cordials salutacions.

Lleonard, de Girona. 02-06-13 el comentari anterior sense signar és fet per Lleonard de Girona (disc.contr.) 10:49, 2 juny 2013 (CEST)[respon]

Inexactitud?[modifica]

Ramon Solsona escriptor, sí, però publicista? On està documentat?