Discussió:Sindicat de Llogateres

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Nom de l'associació[modifica]

El nom real d'aquesta associació és Associació Sindicat de Llogaters i Llogateres. Crec que el nom de l'article hauria de ser el nom real de l'entitat i també explicar que la seva forma jurídica és la d'associació (no un sindicat, malgrat el seu nom).--Jordi_G (parlem-ne) 09:46, 10 set 2020 (CEST)[respon]

El debat sobre el concepte i el reconeixement de la figura de sindicat és un de molt interessant. Aquest matís és vàlid si hi ha un interès especial en la situació jurídica d'aquest tipus d'iniciatives (tot i que no és habitual fer aquests matisos en la primera frase de presentació d'organitzacions de qualsevol tipus). Per sort, la Viquipèdia no és una enciclopèdia exclusivament jurídica.
Podria ser una bona oportunitat per crear l'article del concepte de sindicat de llogateres, que de moment només existeix en anglès. Com a concepte existeix i s'ha fet servir al llarg de la història en contextos diferents; depenent a cada país dels seus precedents i com d'institucionalitzats han estat. Per això, si ens hi poséssim, en comptes d'una rèplica exacta de l'anglès (desconnectada del nostre context), un bon article podria fer referència a aquests recorreguts diferents, i com s'entén a Catalunya i Espanya amb els referents passats i actuals.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tenants_union Garamazov (disc.) 16:42, 1 juny 2024 (CEST)[respon]

Incorreccions i actualització de la història[modifica]

Aquesta pàgina és prou escueta, però a més veig que inclou algunes informacions errònies que contribueixen a la confusió i desconeixement sobre el sindicat. Per respecte a la neutralitat de la Viquipèdia no vull fer les modificacions directament sobre la pàgina, però m'agradaria veure com algú entoma la tasca d'omplir-la i enriquir-la amb informació rellevant.

  • Història del sindicat no és la història de la regulació. Tot i que no pot prendre's com una font única, la pàgina del sindicat pot orientar sobre els aspectes rellevants del seu recorregut en aquests 7 anys. https://sindicatdellogateres.org/historia/

El sindicat té molta informació publicada que pot servir com a base per recollir alguns aspectes més objectius, com els objectius autoproclamats de la organització, o algunes característiques de funcionament intern (a la Wikipedia espanyola hi ha errors fàctics en això també). De tota manera, per cadascuna de les campanyes, conflictes, apostes polítiques o posicionaments hi haurà diversos articles de premsa al respecte per validar-ho.

Si se'm permet tenir un rol facilitador sense entrar en conflictes d'interessos ni fer autopropaganda, estic a la vostra disposició. Gràcies! Garamazov (disc.) 18:28, 29 abr 2024 (CEST)[respon]

Hola @Garamazov, gràcies per les aportacions.
- No hi entenc gaire de dret però tens raó que enlloc de les fons mencionen una "Iniciativa Legislativa Popular", potser convindria canviar-ho per "proposta de llei"?
- La localització geogràfica et deus referir a l'infotaula, allà crec que ja s'especifica que l'àmbit és tot Catalunya, i Barcelona surt com a seu principal, no és així?
- Tens raó també que la història no correspon al que hauria de ser per la pàgina, el problema que veig és que la pàgina de l'associació sembla molt un curriculum i no és ideal per la Viquipèdia, si hi hagués informació dels orígens i aquestes coses segurament valdria la pena incorporar-ho.
Salut, Bsckr (disc.) 01:06, 30 abr 2024 (CEST)[respon]
REGULACIÓ
Veuràs que a l'entrada que referencies sobre proposta de llei es fa la distinció entre projecte de llei (del govern) i proposició de llei (parlament, electorat, etc). L'article de Betevé explicita que es tracta d'una proposició de llei (de part del Parlament), i com deia, en aquest cas no es tracta d'una ILP.
Text original Betevé: "El Sindicat de Llogaters i Llogateres ha portat aquests dimecres al Parlament de Catalunya una proposició de llei “de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges”. Posteriorment, els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, En Comú Podem i la CUP han entrat la proposta al registre en forma de proposició de llei pel procediment de lectura única.
El Sindicat de Llogateres i Llogaters ha explicat que els últims mesos han elaborat el text de la proposició conjuntament amb el Departament de Justícia i amb el suport dels grups parlamentaris que l’han signat. Des del Sindicat també han convidat al PSC, Ciutadans i PP “a donar suport a aquesta iniciativa de la societat civil”.
La lectura única és un procediment excepcional que ha de superar el tràmit de la mesa del Parlament i s’aplica quan una llei s’aprova en una sola votació i no s’hi poden presentar esmenes."
Proposta substitució: Més endavant, l'associació va presentar una Iniciativa Legislativa Popular al Parlament de Catalunya el 15 de juliol de 2020 per a regular els lloguers. La proposta va tenir el suport de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Catalunya en Comú, Podem, la Candidatura d'Unitat Popular i, segons el sindicat, més de quatre mil entitats més.
El 15 de juliol de 2020 el Sindicat de Llogateres presenta al Parlament el text d'una "Proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges", elaborat conjuntament amb el Departament de Justícia i els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, En Comú Podem i la CUP. La proposta, amb el suport de més de 4.000 entitats més segons el Sindicat, entra al registre presentada pels grups parlamentaris en forma de proposició de llei pel procediment extraordinari de lectura única.
UBICACIÓ
Entenc el que dius. Crec que la forma actual de representar-ho no reflecteix del tot bé la realitat, o dona a entendre que el SLL només actua des de Barcelona pels interessos generals a nivell de Catalunya. Quan en realitat, el SLL està conformat per diversos nuclis territorials (Barcelona, Badalona, L'Hospitalet, Terrassa, Sabadell, Garraf, Penedès, Montcada, Girona, etc.)
HISTÒRIA SINDICAT
Respecte a com estructurar o recollir la història del sindicat, crec que ajuda a la comprensió i a ser fidels a la realitat separar les coses que són diferents. Tot i que pugui ser delicat i subjectiu triar què és més rellevant, la història d'una organització de 7 anys no és només els seus inicis. D'altra banda hi ha unes quantes instàncies d'accions pioneres que poden valer la pena recollir. Poso un exemple d'estructura possible, inspirat en el que acabo de veure de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.
0) [Informació bàsica]
1) Context
1.1) Bombolla immobiliària al mercat de lloguer
Crisi hipotecària, cicle especulatiu lloguer, desnonaments invisibles
1.2) Sindicalisme d'habitatge
Precedents moviment per l'habitatge, sindicalisme social, i concepte de sindicat de llogaters
1.3) Inicis de l'organització
2017: Presentació Hostafrancs, primeres assemblees de casos i accions. 2018: Bases organitzatives assemblea d'afiliades.
2) Campanyes
2.1) "Ens quedem": desobediència i acció sindical
2.2) Vaga de lloguers, regulació de lloguers
2020: vaga de lloguers estatal, regulació de lloguers catalana. 2023: ley vivienda espanyola
2.3) "Aturem la Immoestafa"
Rentaz: primer conveni col·lectiu. Azora: condemna clàusules abusives. Canvis legislatius LAU honoraris.
2.4) "Destapem La Caixa"
Seccions per propietat, habitatges de protecció oficial, associació de consumidors, demanda col·lectiva
La manera de fer-ho menys currículum seria desenvolupant més conceptes que no tenen cobertura a la Viquièdia a partir de l'article del Sindicat de Llogateres. O si ho considereu, afegint també un apartat de conflictes, controvèrsies o crítiques (?). Hi ha hagut diverses denúncies en contra del SLL.
De quina manera creieu que hauria de ser menys "currículum"? D'una banda podria ser un article més descriptiu de l'estructura i funcionament, però realment el que interessa cap enfora i ajuda a fer-se una idea és un recull sintètic de les campanyes dutes a terme. No sé com filtrar realment des d'uns ulls externs, però crec que és prou objectiu identificar com a elements distintius del SLL: l'aposta per la desobediència, la vaga de lloguers, la regulació de preus, la negociació col·lectiva, la reforma de la LAU, demandes col·lectives i l'organització per propietats. Hi ha molts conceptes a què es fa referència que no existeixen a la viquipèdia tampoc, i que potser podria desenvolupar fora d'aquest article corporatiu.
- Concepte sindicat de llogaters (https://en.wikipedia.org/wiki/Tenants_union)
- Concepte vaga de lloguers (https://en.wikipedia.org/wiki/Rent_strike)
- Moviment per l'habitatge a Catalunya
- Concepte sindicalisme social Garamazov (disc.) 16:31, 1 juny 2024 (CEST)[respon]