Discussió:Vikings

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A l'article, ara, s'hi diu:

segons algunes versions van ser els primers europeus que van arribar al continent americà

i segons quantes (i quines) no ho van ser???

--81.39.158.137 00:36, 15 mai 2006 (UTC)

Corregit.--Felato 09:35, 15 mai 2006 (UTC)

--Si no m'erro els vaixells víkings eren anomenats "drakkars", crec que sería convenient fer-ne ressenya.--

--Jordicollcosta (discussió) 12:48, 20 maig 2009 (CEST)[respon]

Your card on the expansion of the Vikings ... (green) is false.[modifica]

(De la meva pàgina de discussió Jordicollcosta (discussió) 09:16, 15 juny 2009 (CEST)) Look at Normandy, there is even a date: 911. Map, submitted by Toony on 21 November 2007, replaced by a drawing card, for Fraalambert January 13 2008. Which are copies of cards and Territories voyage of the Vikings, the director Bogdan Giuşcă / Wikipedia in 2005. This map incorrect (protected by copyright [sic], only a wasteland into wishes! What about the ethics of seeking always Wikipedia references), it is a recovery in crude map page 56 of the album, "The Vikings" by Michael Gibson (Editions Nathan 1977), which is a bad rehash of the sise p. 129, in "The Vikings" (editions Hatier 1966), which is a truncated map of the original English edition of "The Vikings" (Watts & Co ed. 1966), including a study of Etienne de Beaurepaire & Jean Adigard des Gautries (which you can see an excellent 34 page copy of "Heimdal" No. 1), also well reproduced in "Die Wikinger Saga," p. 30, Rudolf Pörtner, ed. Econ Verlag GmbH 1971 & 1974 Arthème Fayard, and P. 11 "Heimdal" No. 16, p. 9 No. 29, & p. 20 "Viking Normandie, ed. Copernic 1979, Jean Mabire / Georges Bernage / Paul Fichet p.90 and "The Vikings" by Maurice Gravier ed. Lidis 1984. If you are keen on history, you know that the future (High) Normandy was "sold" to the head Rollon Vikings in 911, by the French King Charles the Simple, where the Vikings had indeed conquered skillfully on the French. But what do we see? The green color, which locates, is put on the (Lower) Normandy ... So why not take the good cards in such a choice of editions? This lack of serious historical présageait it a lack of knowledge on the part of editors and / or editors of Wikipedia. For it is only 924, that Raoul of Burgundy (king of France in 923/936), the successor of Robert I (922/923), himself a replacement for Charles the Simple (922 imprisoned for having "sold" Normandy Eastern stupidly called Haute-Normandie nowadays), is forced to turn to cede Normandy Western (stupidly called Lower Normandy today, disregarding that dialect Norman Bass mean "servant") to Rollon. QED! So: Remove this pseudo card, which is historically false, misleading and geographically. The (High) Normandy fortunately does not form part of the "Large" Paris. Thank you! This request is justified and will not be debated. Shortly chaut me that this card is from a truncated administrator; tors when it fades in and withdraw the pseudo card. Gwyonbach—el comentari anterior sense signar és fet per 82.235.197.52 (discussió • contribucions) 22:09, 14 juny 2009 (CEST).[respon]

Víking o Víkings[modifica]

Crec que hauríem de denominar el poble en plural. --Bestiasonica (disc.) 01:18, 1 des 2010 (CET)[respon]

Referència per a citar[modifica]

Cohat, Ives, GIRART, Estelle i MUNCH, Philippe. Seguint les petjades dels...Víkings. 1ª. Barcelona: Blume, 2004. ISBN 84-9801-005-5.

Podrieu aconseguir l'obra i posar-la com a cita per a moltes de les afirmacions que s'hi fan a l'article.

http://www.bbc.co.uk/history/ancient/vikings/

--Hienafant (disc.) 16:14, 23 juny 2015 (CEST)[respon]

Dones guerreres[modifica]

http://blog.britishmuseum.org/2014/04/19/viking-women-warriors-and-valkyries/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-0254.2011.00323.x/abstract --Hienafant (disc.) 18:44, 23 juny 2015 (CEST)[respon]

Modificació de l'article al complet[modifica]

He estat llegint aquest article i relacionats (mitologia nòrdica, nòrdics, etc) i veig que són en la seva majoria traduccions de la viquipèdia espanyola, que al meu parer no està ben documentada, algunes dades semblen desfassades i d'altres són directament falses: actualment s'entén el terme víking com a "professió" que sobretot exercien diversos membres dels pobles escandinaus nòrdics (algunes tribus eslaves, franques, frisones i saxones també exercien de víkings).

Per això proposo de canviar l'article per un de nou que puc redactar, partint de la base de la viquipèdia anglesa i afegint noves fonts i publicacions modernes com el nou llibre de Haywood (Northmen.The Viking saga 793-1241), etc.

--Trevize~cawiki (disc.) 16:50, 18 jul 2016 (CEST)[respon]

@Trevize~cawiki: Benvingut i gràcies per les bones intencions. Crec que les traduccions de WP-ES tendeixen a ser versions pobres en referències (un article d'aquesta llargada n'hauria de tenir com a mínim un centenar i no 7 !) i tendents a acumular errors de traducció, ja que molts articles antics (com aquest) de la WP-ES són traduccions fetes amb google translate fent copy-paste del text de pantalla directament i sense revisar. Dit això, hauries de ser curós amb les aportacions fetes posteriorment sobre temes específics i amb referències. Si et semblen ben fets, hauries de mirar de mantenir-los i en cas contrari, convidar a participar als seus autors. Mirant l'historial, he detectat:

D'altra banda, tractant-se d'un canvi global i tenint en compte que ets un usuari novell que potser et cal tutela i més temps, et recomano que no actuïs directament sobre l'article, sinó que ho vagis construint en una pàgina d'usuari teva com a espai de treball fins que estigui en condicions de substituir l'actual. Així ningú et dirà res ni s'hi posarà nerviós si fas errors de novell. Per últim, si la teva idea és fer una traducció de l'anglesa, et recomano que facis servir l'eina de traducció de la VP (activar dins preferències->ginys; per a fer-la servir la trobaràs al botó de "contribucions" de la barra superior). No és el millor traductor d'anglès, però ajuda molt a conservar l'estructura d'article, els enllaços interns, imatges, etc. fent la feina més eficient, i la part lingüística sempre requereix del suport humà. Sort, --amador (disc.) 19:18, 18 jul 2016 (CEST)[respon]

@Amadalvarez: Deu n'hi do, s'ho ha pres al peu de la lletra i ha fet la traducció tal com l'hi recomanes, amb el traductor de la Viqui, i un cop enllestida l'ha publicat directament sobre l'article esborrant-ho tot, i, això inclou la plantilla dels «1000 articles imprescindibles». He revertit l'edició fins al punt en que ho va sobreescriure tot. Pot ser fora millor fer-ho més poc a poc, es a dir, més acuradament. En un no res ha creat un munt de pàgines noves sense gaire cura. A més, no és nou, està registrat del 2011.--Kette~cawiki (disc.) 01:22, 24 jul 2016 (CEST)[respon]
@Kette~cawiki, Redtrevius: No conec la temàtica vikinga però el contingut m'ha semblat prou complert i difícil de comparar perquè la principal raó del canvi era corregir els tòpics erronis que conté la versió original. Jo tampoc soc partidari dels canvis d'un sol cop per a evitar una reacció de sorpresa en no poder anar validant fàcilment allò que ha suposat el canvi. Amb tot el resultat de canvi integral era la intenció confessa. Crec que Redtrevius si que hauria de:
  • acabar de polir els errors del traductor a la seva pàgina d'usuari abans de passar-la a l'àrea principal. Per exemple, les referències cal revisar-les perquè no són l'especialitat del traductor i sovint les deixa malament.
  • mantenir les parts de l'original (normalment al començament i final) que tenen a veure amb l'estructura wiki no amb el contingut (etiquetes de polisèmia, dels 1000, autoritat, categoria, etc..).
  • També podria incloure els textos aprofitables de la versió original per així assegurar un encaix amb relat entre el nou i el vell text.
  • per últim, fer una darrera revisió de sintaxi de temes menors habituals en les traduccions, com ara, repetició de preposicions ("... en del poema"). Potser t'interessa conèixer l'eina "Wikicheck" que apareix al menú desplegable que hi ha al costat de la caixa de cerca. No és millor que un bon lingüista, però veu coses que els ulls no veuen quan portes una estona revisant. Per cert, està limitat a 100K i aquest article ho supera; cal trencar-lo en dos per poder cridar l'eina.
He assumit que es tracta d'un col·laborador esporàdic (3-4 edicions per any) que ha trobat la motivació per a implicar-se més en la VP. Per tant, li fa falta el suport dels més antics i que ell vegi que cal anar a poc a poc i bona lletra. Bona feina --amador (disc.) 08:22, 24 jul 2016 (CEST)[respon]
@Amadalvarez: Bons consells, com sempre.--Kette~cawiki (disc.) 16:50, 24 jul 2016 (CEST)[respon]
@Kette~cawiki, Amadalvarez: Bé, veig que m'he precipitat, de fet no sé ni com accedir a un article en edició, ara mateix faig servir el link que ha comentat l'Amadalvarez, i ja estic tenint prou feina per a escriure aquest comentari al codi.
La meva intenció era actualitzar la traducció de l'artícle sobre els Víkings, ja que com ja he dit, l'actual és directament fals (les dades són errònies, i fins i tot l'article original en espanyol ha estat actualitzat). Vaig fer servir l'eina de traducció de la viquipèdia, però no em permetia alterar ni afegir fonts, així que vaig fer una traducció ràpida (afegint-hi certes dades) i vaig pensar que a partir d'aquí l'ampliaria. De fet, no tinc ni idea de com funcionen ni les plantilles ni les categories; i tampoc tinc clar quin és el procediment a seguir.
Ara que sé que puc accedir a seva pàgina d'usuari ho aniré fent tot des d'allà, però un cop acabat l'article, què hauria de fer? Disculpeu les molèsties!--Redtrevius (disc.) 11:04, 24 jul 2016 (CEST)[respon]
@Redtrevius: Bé, si més no has aprés com fer servir el ping. Molt útil si vols que et contestin ràpid els implicats. Veig que, com quasi tots nosaltres, has optat per fer una casa de tres plantes com a primera feina de paleta. Està bé que hagis reservat fer un castell per més endavant, però quan descobreixes el que no saps, la tendència habitual és frustrar-se. Com que no volem que això passi, per què no fas un cop d'ull a Viquipèdia:Benvinguda ?. És bàsic i et semblarà que "no has vingut a fer això", però resulta fonamental si vols entendre el que fas i el que et diuen. Si vols una opció més interactiva i distreta, pots fer Viquipèdia:Bus_turístic. Per seguir amb temes de suport aliens a l'article, millor fer-ho a la teva pàgina de discussió. Salut !--amador (disc.) 11:33, 24 jul 2016 (CEST)[respon]
@Redtrevius:Pots començar per la introducció, intenta millorar-la al teu espai d'usuari i, finalment, afegeix allò que creguis que manca a l'article. Quan vegis com queda ves fent el mateix amb la resta de l'article. Intenta respectar les parts que siguin més correctes de l'actual pàgina, hi ha molta gent que ha col·laborat en l'edició d'aquest article com pots comprovar al seu historial. Si fas la substitució total de l'article estas llençant tot el treball previ. Ànims, acaba amb aquesta «casa de tres plantes» (poc a poc) i després... pel castell! Si necessites res... no t'hi estiguis i pregunta.--Kette~cawiki (disc.) 16:50, 24 jul 2016 (CEST)[respon]

Penjo la traducció nova a partir de l'article en anglès, he mantingut les seccions i apartats actualitzats de l'article anterior. També he ampliat i afegit diverses seccions.--Redtrevius (disc.) 22:40, 28 jul 2016 (CEST)[respon]

Reanomenament[modifica]

Mal que em pesi, des de la reforma ortogràfica, el DIEC i el DNV només accepten la grafia sense accent (que, a més, ha deixat de ser invariable en gènere). Caldria, doncs, reanomenar a «Vikings». Alguna objecció?—Leptictidium (digui) 17:18, 13 oct 2021 (CEST)[respon]

Bé, doncs ho tiro endavant.—Leptictidium (digui) 09:14, 21 oct 2021 (CEST)[respon]