Vés al contingut

Discussió:Vitis vinifera

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Segons la pàgina vinya aquesta és un gènere, i no una espècie. Llull · (vostè dirà) 17:45, 14 jul 2006 (UTC)

El problema és que el nom comú de "vitis vinifera" és vinya i al mateix temps el gènere "vitis" agrupa totes les espècies de vinyes.

si són dos conceptes diferents, han de tenir dos articles diferents encara que en un cas calgui recórrer a fer servir els noms científics. Llull · (vostè dirà) 18:13, 14 jul 2006 (UTC)
Estic d'acord que la redirecció actual no és massa adequada i que falta una entrada específica per l'espècie "vitis viniferea", que afegiré tot seguit, però a més, crec que caldria crear una entrada primària pel gènere "Vitis" i decidir què fer amb el terme vinya (que fa referència a "vitis vinifera", veure DIEC per exemple). Finalment, com a norma general potser seria millor reservar el nom científic per l'entrada principal i fer redireccions dels noms comuns per evitar ambigüetats atès que un nom comú pot referir-se a més d'una planta.
No. Fer servir els noms científics només pot ser un últim recurs. Això és una enciclopèdia en català i no un compendi de noms científics i com a tal hem de fer servir el noms vulgars de la llengua. Amb l'últim comentari m'has deixat en el dubte de si "vinya" vol dir "vitis", "vitis vinifera" o les dues coses. Llull · (vostè dirà) 10:04, 16 jul 2006 (UTC)
El gènere "vitis" agrupa totes les plantes amb unes certes característiques morfològiques comunes. D'entre aquest conjunt de plantes hi ha una, la "vitis vinifera" que correspon al que sempre hem conegut com a vinya. Amb la sistematització de les plantes ens hem trobat amb el coneixement d'un conjunt d'altres plantes per les quals no tenim un nom vulgar, amb l'agreujant en el cas que ens ocupa que a partir de finals del segle XIX, a conseqüència de la fil·loxera, hem introduït a la nostra terra peus d'espècies americanes sobre le quals hem empeltat les nostres varietats de "vitis vinifera". En resum, en català vinya correspon a l'espècie "vitis vinifera" i per les altres espècies no hi ha un nom vulgar definit. I, d'altra banda, el gènere "vitis" és una categoria científica sense equivalent vulgar. El contingut actual de l'entrada "vinya" s'aproxima més al que seria el gènere "vitis" que a l'espècie concreta que ens ocupa.