Vés al contingut

Districte de Kadur

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El districte de Kadur fou una antiga divisió administrativa del Regne de Mysore, avui Karnataka, amb una superfície de 7.286 km². A la part occidental tenia les muntanyes Ghats i al centre la cadena de Baba Budan; els rius principals eren el Tunga, el Bhadra, el Gaurihalla, i el Avati o Vedavati. La capital era Chikmugalur

La població era: 310.176 (1871), 293.822 (1881), 332.025 (1891), 362.750 (1901). La immensa majoria eren hindús. les ciutats eren 10 i els pobles 1.352, sent les municipalitat vuit (Chikmugalur, Tarikere, Birur, Kadur, Vedehalli, Mudgere, Koppa i Sringeri). Estava dividit cinc talukes i un jagir: Kadur, Chikimigalur, Mudgere, Koppa, Tarikere, Sringeri (jagir) dins la taluka de Koppa

La taluka de Kadur tenia una superfície de 1.479 km² i una població (1901) de 80.904, sent les ciutats principals Birur (5.701 habitants), Kadur (la capital de la taluka amb 3.881 habitants) i Sakkarepatna, i hi havia a més a més 317 pobles.

Història[modifica]

La zona occidental fou domini dels kadambes i la resta de la Dinastia Ganga Occidental; al segle viii el regne Santara es va establir a Pomburchcha o Humcha al districte de Shimoga; els santares van estendre el seu domini cap al sud fins a Kalasa en aquest districte i posteriorment van fer capital Sisila o Sisugali al peu dels Ghats; eventualment la seva capital fou a Karkala a Kanara del sud; després es van sotmetre als chalukyes. Mentre, al segle XI els hoysala es van presentar a la zona des de la seva capital Sosevur avui Angadi i van dominar la regió del segle XII fins al XIV, quan foren eliminats per les invasions musulmanes des del nord. Sota el regne de Vijayanagar van esdevenir Lingayats, i foren coneguts com a Bhairarasa Wodeyars. A la caiguda de Vijayanagar el 1565, el caps Keladi de Bednur van esdevenir independents de facto; el segle XVII Sivappa Naik de Bednur va assolar diverses zones del districte però se li va oposar el regne de Mysore i el 1694 es va signar un tractat entre els dos poders i la major part de la regió va quedar en mans de Mysore. Haidar Ali va conquerir Bednur el 1763 i va completar la tasca.

A la part oriental, a Tarikere, hi havia una nissaga de caps feudataris que havien estat expulsats de Basavapatna per les forces de Bijapur durant el segle XVII i van reconèixer a Mysore. El 1830 va esclatar una revolta al territori Nagar i el cap de Tarikere fou un dels primers de fugir de Mysore i unir-se als rebels; però finalment això va suposar el final d'aquest feu.

El districte de Kadur fou organitzat regularment dins Mysore el 1863, però el 1865 la capital es va traslladar a Chikmugalur. Posteriorment el districte va agafar el nom de la nova capital (Districte de Chikmugalur), que encara conserva.

Llocs destacats[modifica]

El temple d'Amritesvara prop de Tarikere, del segle XII i obra dels hoysales, és un dels monuments principals de la zona. Hi ha també ruïnes jainistes a Sosevur o Angadi, lloc d'origen dels hoysales i el temple de Vidyasankara a Sringeri en estil de Vijayanagar.

Bibliografia[modifica]