Disturbis d'Oix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre els avalots de 1990. Vegeu-ne altres significats a «Massacres d'Oix».
Plantilla:Infotaula esdevenimentDisturbis d'Oix
Map
 40° 32′ N, 72° 48′ E / 40.53°N,72.8°E / 40.53; 72.8
Tipusavalot ètnic Modifica el valor a Wikidata
Part deethnic conflicts in the Soviet Union (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps4 - 6 juny 1990 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióOix (Kirguizstan) Modifica el valor a Wikidata

Els Disturbis d'Oix foren uns enfrontaments a la província d'Oix el 1989 i 1990 entre els uzbeks i els kirguisos.

Antecedents[modifica]

El que vivien a Oix (província de la República Socialista Soviètica del Kirguizstan) van crear l'organització Adolat.[1] Aquesta estava concebuda amb la idea de reclamar una autonomia local més gran o la separació de la mateixa república per tal d'annexionar-se, així doncs, la província de la República Socialista Soviètica de l'Uzbekistan. Els kirguisos que vivien també a Oix, paral·lelament, van crear una associació de caràcter ètnic per defensar els seus drets.

Les causes que van contribuir, a més a més de les tensions ètniques, a provocar l'esclat del conflicte, van ser: els problemes de redistribució de les terres agrícoles viables, un dèficit d'habitatge i la situació de davallada econòmica. El 1990 els kirguizos constituïen el 66,6% en el comitè executiu de la Població de Diputats de la Regió Soviètica d'Oix, els russos un 13,7% i els ubeks un 5,8%. A la vegada els uzbeks constituïen el 71,4% de la població treballadora en el sistema d'Oix. Aquesta desproporció també era característica de la milícia.

El 6 de juny del 1990, les tropes soviètiques i les forces del Ministeri de l'Interior Soviètic van entrar a la zona i es van estacionar a les ciutats barrant, també, la frontera entre l'Uzbekistan i el Kirguizstan per evitar que els uzbeks s'unissin al conflicte.

Aquest conflicte entre les dues comunitats que habitaven al Kirguizstan, van causar més de 300 morts i 1000 ferits segons les xifres oficials tot i que podrien ser xifres que es queden sota mínims.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Buyers, Lydia M. Central Asia in Focus: Political and Economic Issues. Nova Publishers, 2003, p. 120. ISBN 1590331532. 
  2. Asankanov, Abilabek. «Ethnic conflict in the Osh region in summer 1990: Reasons and lessons». United Nations University. [Consulta: 27 gener 2019].