Dolmen de Fontanilles

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Dolmen de Fontanilles
Imatge
Dades
TipusDolmen Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud200 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Climent Sescebes (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 24′ 35″ N, 2° 58′ 02″ E / 42.40975°N,2.96711°E / 42.40975; 2.96711

El Dolmen de Fontanilles és un dolmen situat al terme municipal de Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà.

Descripció[modifica]

Està situat al nord del Menhir de la Murtra, a mig quilòmetre, més o menys dins del paratge de la Murtra. Es tracta d'un sepulcre de corredor, amb cambra rectangular curta amb tres lloses suport vertical conservades i la llosa de coberta. Té un passadís ample de parets paral·leles o petita galeria catalana en U. Està datat de l'època del calcolític, de la primera meitat del III mil·lenni aC.

Excavacions[modifica]

Va ser descobert l'any 1920 per Joan Costal, mestre d'Espolla, i per Josep Bosch Cusí.[1] L'excavació efectuada per Pere Bosch-Gimpera i Lluís Pericot l'any 1923 proporcionà un ganivet sobre làmina de sílex i fragments de ceràmica a mà grollera. Molt més tard, l'excavació de Júlia Chinchilla i Josep Tarrús de l'any 1985 va permetre recuperar un ganivet/raspador sobre làmina trapezoïdal de sílex, una rascadora lateral dreta sobre ascla de quars blavós, un fragment amb vora de bol amb el llavi aprimat, fragments amb vora d'una escudella, fragments d'un vas de l'edat del bronze, fragments d'una urna del bronze final, fragments d'un plat/tapadora del bronze final, fragments d'una urna del bronze final, i fragments de base plana d'una urna o plat/tapadora del bronze final.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dolmen de Fontanilles
  1. Tarrús i Galter, Josep. Poblats, dòlmens i menhirs: Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus.. Girona: Diputació de Girona, 2002. ISBN 84-95187-34-5. 
  2. «Dolmen de Fontanilles dins el portal Megalítica». Vicenç Armangué i Ribas. Arxivat de l'original el 2015-12-22. [Consulta: 14 desembre 2015].