Vés al contingut

El Anunciador: periódico semanal de anuncios

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Anunciador: periódico semanal de anuncios

Portada del número1 de El Anunciador Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1894 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temapublicitat Modifica el valor a Wikidata

El Anunciador: periódico semanal de anuncios, avisos y notícias va ser una publicació periòdica apareguda a Reus el 1894.

Història[modifica]

Va ser imprès i editat per Josep Maria Sabater i portava un subtítol que deia: "Indicador de las profesiones y establecimientos más importantes de Reus, províncias y estrangero". Era una revista setmanal de distribució gratuïta i es repartia en els establiments "de más concurrencia de Reus y províncias y a la llegada de los trenes". Com a mínim s'edità un parell d'anys, el 1894 i 1895. En el primer editorial titulat "A lo que venimos" afirmen que ho publiquen no només per indicar els principals establiments de tots els rams a la ciutadania, sinó que proposen a pagesos, industrials i comerciants els mitjans necessaris "como son la publicidad y la economia" per donar a conèixer les professions, establiments, gèneres, articles y productes dels que disposin. Diuen també que la seva iniciativa ha tingut tan bona acollida ciutadana que els ha estat impossible encabir en el primer número tots els anuncis contractats, i encara menys les col·laboracions literàries, passatemps "agudezas", cosa que faran en el número següent, augmentant el nombre de pàgines si fos necessari.[1]

El periodista i historiador reusenc Francesc Gras i Elies dona el nom de la impremta i diu que era sobretot un periòdic d'anuncis que no incloïa gaires col·laboracions literàries.[2]

Portava il·lustracions, tenia un nombre variable de pàgines i mesurava normalment 40 centímetres, tot i que les dimensions variaven. Sempre va utilitzar la llengua castellana.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. Arnavat, Albert. Disseny i publicitat a Reus : 120 anys d'agències de comunicació, 1882-2002. Reus: Pragma, 2003, p. 42. ISBN 8460765334. 
  2. Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Imp. y lit de F. Arís e Hijo, 1904, p. 45. 
  3. «El Anunciador». Catàleg Argus. [Consulta: 24-VI-2018].

Vegeu també[modifica]