Vés al contingut

El Heraldo de Cataluña

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Heraldo de Cataluña

Modifica el valor a Wikidata
Tipussetmanari Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici6 febrer 1916 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització24 novembre 1934 Modifica el valor a Wikidata
FundadorJaume Fort Prats Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Heraldo de Cataluña: semanario ilustrado defensor de los intereses de este principado ageno a toda política partidista: comercio, industria, agricultura, ciencias, artes, noticias, sports, anuncios, va ser una publicació setmanal que va sortir a Reus del 6 de febrer de 1916 al 24 de novembre de 1934 (últim número conegut).

Història[modifica]

Fundat per Jaume Fort Prats, que també havia fundat i dirigia El Heraldo de Reus, és una publicació interessant per a conèixer l'evolució dels preus dels productes comercials de Reus i la seva comarca, i també de Catalunya. Té diversos canvis en el subtítol, a partir de l'any 1921 és: "Órgano de los Sindicatos y entidades Agrícolas de Cataluña". L'any 1934 és: "Semanario comercial apolítico". Es dedica bàsicament a donar a conèixer temes comercials i agrícoles i d'actualitat catalana.

Inclou fotografies de diferents ciutats d'Europa i de personatges europeus de l'època, i també de monuments: el Monestir de Poblet, la galeria gòtica del palau dels reis d'Aragó a Vilafranca del Penedès, les colònies escolars de l'Ajuntament de Reus de l'any 1923, instal·lades al Pantà de Riudecanyes, celebracions socials, visites de ministres, etc. Publica un número extraordinari sobre Reus, la seva història i les seves institucions el febrer de 1919, i reportatges sobre temes relacionats amb la indústria i l'agricultura. Inclou fulletons sobre diversos temes, d'història i d'agricultura preferentment.

Aspectes tècnics[modifica]

Sortia els dissabtes. Tenia l'administració a Barcelona, al carrer de Cortés, i s'imprimia a Reus a la Impremta d'Artur Rabassa. La capçalera era il·lustrada. Cada número portava un fulletó que incorporava totes les fotografies. Tenia 8 pàgines d'informació, 8 de publicitat i 8 de fulletó. Els textos eren a 2 columnes. Es venia per subscripció anual, a 18 pessetes, a tot l'estat espanyol. Tenia seccions fixes: "Mercado de Reus", "Dietario reusense y comarcal" "Notas comerciales", "Notas de sociedad". No hi consten col·laboradors, a part d'algunes caricatures signades Ksa, pseudònim de Ferran Casajuana. L'últim exemplar conegut porta el número 463.[1]

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. La Premsa a la província de Tarragona durant la Segona República. Tarragona: La Diputació, 1996, p. 372-374. ISBN 848861828X. 
  2. «Heraldo de Cataluña». Catàleg Argus. [Consulta: 16-VI-2015].
  3. «Heraldo de Cataluña». CCUC. [Consulta: 16-VI-2015].

Vegeu també[modifica]