El Independiente

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Independiente
SubtítolDefensor de los intereses de Igualada y su comarca Modifica el valor a Wikidata
Tipussetmanari Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Il·lustracióJosep Galtés i Cardús Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici19 juny 1910 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització2 abril 1916 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióIgualada Modifica el valor a Wikidata

El Independiente, va ser una publicació setmanal en castellà editada a Igualada entre els anys 1910 i 1916, òrgan de la política Godó.[1]

Descripció[modifica]

Portava el subtítol Defensor de los intereses de Igualada y su comarca. La redacció i l'administració va anar variant. Els primers números era al carrer de Sant Magí, núm. 3; a partir del núm. 43, va ser al carrer de Custiol, núm. 22; i des del núm. 75, al carrer del Teatre, núm. 7. S'imprimia al taller de Montserrat Puget. Tenia quatre pàgines i tres columnes, amb un format de 44 x 32 cm. El primer número va sortir el 19 de juny de 1910 i el darrer, el 309, el 2 d'abril de 1916. La capçalera portava una il·lustració de Josep Galtés i Cardús, amb un nen i l'escut d'Igualada.

Continguts[modifica]

Era un periòdic conservador que donava informació de temes locals i comarcals. En l'article del primer número titulat “Nuestro programa” deien que s'adreçaven a persones que sólo anhelen la cultura y la prosperidad..., que desean acertadas medidas de gobierno y una administración pública honrada y activa, prenda segura de bienestar material, de paz y de concordia.[2] En el núm. 308 va donar suport a la candidatura de Joan Godó Llucià per a les eleccions de diputats a les Corts.[3] En el número següent afirmen que el Sr. Godó víctima de infundados recelos, de concupiscencias denigrantes y que hasta con violencias extremadas de una manera más o menos velada ha sido amenazado... ha renunciado a presentar su candidatura.[4] Més endavant diuen, sentimos darles un triste ¡adiós! Ya que éstes es el último número que publicamos. El anarquismo desgraciadamente avanza ¡Pobre distrito de Igualada que va a quedar en manos del socialismo imperante!.[4]

El director va ser Lluís Gener.[5] La majoria dels articles van sense signar, però n'hi ha de Francesc de P. Folch, Josep Mas i Joan Serra Mercader.

Referències[modifica]

  1. Carner Borràs, Antoni «Un cop d'ull a la història de la premsa igualadina». III Jornada d'orientació periodística, 1977, pàg. 29-36.
  2. El Independiente, núm. 1, juny 1910.
  3. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 212. 
  4. 4,0 4,1 El Independiente, núm. 309, abril 1916.
  5. Igualada, núm. 1152, febrer 1964.

Localització[modifica]