Vés al contingut

El Noticiero de Reus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Noticiero de Reus

Portada del número 4
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
LlenguaCastellà
Data d'inici1 de setembre de 1893
Data de finalització11 de setembre de 1893
AdreçaArrabal de Jesus 29, Reus
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
PeriodicitatQuotidià
ÀmbitReus
EditorialE. Navàs

El Noticiero de Reus: diario independiente de la noche de avisos y noticias és un efímer diari en llengua castellana de tendència política independent que va aparèixer a Reus del primer de setembre fins a l'11 de setembre del 1893.

Gras i Elies diu: «Se imprimía en Casa Navás. Fué de corta duración»[1] Només se'n van publicar nou números, fins a l'11 de setembre de 1893. Cal suposar que la seva ràpida extinció es deu a la poca acceptació que tenien els diaris de la tarda en aquella època i als problemes que tenien per rebre a temps les últimes notícies.[2] Només tres dies després d'aparèixer, el 4 de setembre, dins la secció «Nuestros telegramas» diu: «Hoy nos han faltado tres telegramas. Nada, paciencia, y á publicarlos mañana atrasados»,[3] però l'endemà el problema continua: «Ayer nos quejamos porque no recibimos más telegramas, hoy debemos repetir lo mismo. ¿Cuando concluiremos?» Sortia cada dia excepte els dilluns. Imprès per E. Navàs, constava de quatre pàgines a quatre columnes. Tenia diverses seccions: «Estado de las cosas», «Correspondencia», «Sección notícias», «Cuentos propios», «Sección oficial», amb la informació dels caps de bestiar sacrificats a l'escorxador municipal per al consum diari, «Sección comercial» amb les cotitzacions de la Borsa de Barcelona, del Borsí de Reus i de les accions de diferents empreses, «Anuncios particulares», «Nuestros telegramas», de «Agencia Mencheta« i la «Sección religiosa» amb els sants del dia i de l'endemà.

Imprès per Eduard Navàs, els exemplars coneguts són a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.[4]

Referències[modifica]

  1. Gras i Elies, Francesc. El Periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros dias. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 44. 
  2. 200 anys de premsa diària a Catalunya: 1792-1992. Barcelona: Arxiu Històric de la Ciutat, 1995, p. 254. 
  3. «Nuestros telegramas». El Noticiero de Reus, Año I, núm. 4, 4-IX-1893, pàg. 2.
  4. «El Noticiero de Reus».

Vegeu també[modifica]