El Salze

Plantilla:Infotaula geografia políticaEl Salze
El Salse
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 42′ 23″ N, 0° 44′ 14″ O / 38.706372°N,0.737206°O / 38.706372; -0.737206
2 (Beneixama i El Salze)
Població humana
GentiliciBeneixamut, beneixamuda
Idioma oficialcatalà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud610 m Modifica el valor a Wikidata
Partit judicialVillena
Identificador descriptiu
Codi postal03460

El Salze (oficialment El Salse)[1] és una pedania de Beneixama (Alt Vinalopó). Es tracta d'un llogaret bonic i petit, que es pot visitar tot ben ràpidament. El seu monument més important és l'ermita de sant Vicent Ferrer, patró del Salze. Si teniu la sort de trobar-la oberta, no perdeu l'ocasió de visitar-la. Conté frescos de les acaballes del segle xix de relatiu interès. Ha estat restaurada ara fa pocs anys.

Antigament hi disposava d'escola, botigues i carnisseria. Fins i tot, durant prop de seixanta anys s'hi va produir ceràmica i terrissa marró vidriada d'ús domèstic (cassoles, perols, olles, etc.) cuita en forn de tipus islàmic.

Actualment és més un lloc de segona residència. Té alcaldesa pedània. Com a curiositat, cal esmentar que es tracta de l'únic lloc dels territoris de parla catalana que rep aquest nom. Si voleu saber més coses del seu origen etimològic, podeu consultar el "Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana", de Joan Coromines.

Sol aparèixer mal escrit com a "el salse", amb una grafia gens respectuosa amb el nom correcte, fruit de la castellanització. Tanmateix, tant a Beneixama com a la comarca, es pronuncia, correctament, amb la "s" sonora que, apareix grafiada amb una "z", per raons ortogràfiques.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Salze