El senyor de la casa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl senyor de la casa
Du skal ære din hustru Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióCarl Theodor Dreyer Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
Dissenyador de produccióCarl Theodor Dreyer Modifica el valor a Wikidata
GuióCarl Theodor Dreyer i Svend Rindom Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGeorge Schnéevoigt Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCarl Theodor Dreyer Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenDinamarca Modifica el valor a Wikidata
Estrena1925 Modifica el valor a Wikidata
Durada107 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaldanès
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia, cinema independent, cinema mut i drama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0015768 Filmaffinity: 638813 Allocine: 3229 Letterboxd: master-of-the-house Allmovie: v31753 TCM: 490435 TV.com: movies/master-of-the-house TMDB.org: 55589 Modifica el valor a Wikidata

El senyor de la casa (en danès Du skal ære din hustru, literalment "Honraràs la teva esposa") és una pel·lícula muda en blanc i negre dramàtica danesa del 1925 dirigida i escrita pel cineasta aclamat Carl Theodor Dreyer. La pel·lícula va marcar el debut de Karin Nellemose, i és considerada per molts com un clàssic del cinema danès.[1] Va ser subtitulada en català quan fou emesa per TV3 el 17 de març de 2006.[2]

Trama[modifica]

Viktor Frandsen, amargat per perdre el seu negoci, és un tirà a casa, critica constantment la seva dona pacient i treballadora Ida i els seus tres fills. No valora l'esforç que es necessita per mantenir una llar. Mentre la seva dona està resignada i maltractada, la seva vella mainadera, sobrenomenada per tots "Mads", la defensa obertament. Quan la mare de l'Ida, la Sra. Kryger, fa una visita al país, és molt groller amb ella. Finalment, emet un ultimàtum: o bé la Sra Kryger i la obertament hostil Mads (que ajuda regularment a la família) han desaparegut quan ell torni, o el matrimoni ha acabat.

Mads orquestra un pla que l'obligarà a repensar les seves nocions de ser el cap de família. Amb l'ajuda de la Sra. Kryger, persuadeix una Ida molt reticent perquè se'n vagi una estona i descansi, mentre s'ocupa del Viktor i dels nens. Aleshores, institueix un nou règim, ordenant a Viktor que es faci càrrec de moltes de les funcions d'Ida; Viktor obeeix, atemorit pels seus records de l'estricta disciplina que li va imposar quan era un nen al seu càrrec. Mentrestant, l'Ida, que ja no es distreuen amb els seus deures, sent tota la misèria de la seva situació i té una crisi.

Amb el pas del temps, en Viktor aprecia plenament la seva dona i, com l'estima molt, desitja que torni. Quan l'Ida, totalment recuperada, finalment torna, en Viktor i els nens estan extasiats. Aleshores, la mare de l'Ida li ensenya un anunci al diari que ofereix a la venda una botiga d'optometrista i li dóna un xec per comprar-lo.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La pel·lícula es desenvolupa gairebé exclusivament en la família Frandsens, per a qui el mateix Dreyer havia fet l'escenografia. L'apartament es va crear de manera que es pogués treure cada paret, cosa que permetia filmar des de tots els angles.[3] La fotografia es fa sovint des d'un punt de vista de la persona i juntament amb el fet que el tall per a aquest temps és força ràpid, ajuda a remarcar com el marit no entén com li serveix la dona.[3]

Recepció[modifica]

La pel·lícula va tenir força èxit i ha estat avaluada com una "sàtira social de recanvi, compassiva i astuta".[4]

Mitjans domèstics[modifica]

Amb el títol Master of the House fou editada per Criterion Collection en Blu-ray i DVD.

Referències[modifica]

  1. «Kulturkanonen». (s. 84 af 239). kum.dk, Kulturministeriet. Arxivat de l'original el 4. marts 2016.
  2. El senyor de la casa a esadir.cat
  3. 3,0 3,1 Tybjerg, Casper. «Du skal ære din Hustru». carlthdreyer.dk. Arxivat de l'original el 7. abril 2018. [Consulta: 6 abril 2018].
  4. «Du skal ære din hustru, 1925». Strictly Film School [Consulta: 22 febrer 2014]. Arxivat 10 de febrer 2012 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2012-02-10. [Consulta: 19 juliol 2022].

Enllaços externs[modifica]