Emparedades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Emparedat».
Perceval visita una emparedada.

Les emparedades, murades o recluses,[1] foren dones dedicades a la vida espiritual que, al llarg de l'Època Medieval i començament de l'Època Moderna, decidiren recloure's voluntàriament com a anacoretes entre quatre parets, majoritàriament als murs exteriors de les esglésies. Foren dones de tots els estaments socials i estan documentades a tota Europa des de l'època alta medieval fins al segle xvii.

Mode de vida[modifica]

Les emparedades foren dones de l'edat mitjana que visqueren la seva vida espiritual en reclusió voluntària. Aquestes dones construïren petites habitacions quadrangulars adjuntes a les esglésies. Comptaven tan sols amb una o dues finestres a través de les quals rebien l'almoina d'aquells qui anaven a visitar-les. Tot i estar recloses les emparedades es mantingueren en constant relació amb les comunitats on vivien i esdevingueren conselleres espirituals, poetesses i escriptores.

Vista de la cel·la de les emparedades d'Astorga, adjunta a l'Església de Santa Marta d'Astorga (León, España).
Cel·la de les emparedades d'Astorga.

L'Ancrene Wisse és un tractat de començament del segle xiii sobre la vida de les dones emparedades que aporta molta d'informació sobre el seu mode de vida. Moltes de les dones emparedades dugueren abans una vida de beguines i no estigueren necessàriament vinculades a cap orde religiós. El mode de vida de les emparedades medievals inspirà l'obra d'escriptores feministes posteriors com Emily Dickinson o Carla Lonzi.[2]

Emparedades famoses[modifica]

Referències[modifica]

  1. Huget Torres, Josep «Les murades o emparedades: vida contemplativa a través de la reclusió». Ab Origine Magazine, 25 de maig, 2020 [Consulta: 11 març 2022].
  2. Rivera y Garretas, María-Milagros. Carla Lonzi Y Otras. Los Manifiestos De Rivolta Femmiline. (en castellà). Barcelona: Biblioteca Virtual d'Investigació Duoda. 

Bibliografia[modifica]

  • Cavero Domínguez, Gregoria, Inclusa intra parietes. La reclusión voluntària en la España medieval, Tolouse: Presses universitaires du Midi, 2010.
  • Graña Cid, María del Mar, Religiosas y ciudades. La espiritualidad femenina en la construcción sociopolítica urbana bajomedieval (Córdoba, siglos XIII-XVI), Córdoba: Asociación Hispánica de Estudios Franciscanos, 2010.
  • Mc Namara, Jo Ann, "A New Song. Women en the First three Christian Centuries", Women and History, Nova York: The Haworth Press, 1983.
  • Rivera y Garretas, María-Milagros, "¡Murada en el Cielo! La distancia de Amor en la mística beguina europea y en la poesía de Emily Dickinson", DUODA. Estudis de la Diferència Sexual, 60, 2021, pàgs. 74-87.

Enllaços externs[modifica]