Erik Hawkings

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaErik Hawkings
Biografia
Naixement23 abril 1909 Modifica el valor a Wikidata
Trinidad (Colorado) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 novembre 1994 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióUniversitat Harvard Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócoreògraf, ballarí Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeMartha Graham (1948–1954) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1155366 IBDB: 67772 Modifica el valor a Wikidata

Frederick Hawkins Trinidad (Colorado), 23 d'abril de 1909Nova York. 23 de novembre de 1994) fou un prolífic líder envers la dansa moderna, corògraf i ballarí estatunidenc.

Estudià cultura hel·lènica en la Universitat Harvard i ballet clàssic en l'escola Americana de Ballet de Nova York, sentint-se molt influenciat per les coreografies expressionistes centreeuropees, que conegué a treves del seu amic el coreògraf Harald Kreutzberg. Entre 1935 i 1939 actuà en les companyies de ballet Caravan i American Ballet, i el 1940 s'incorporà a la companyia formada per Martha Graham, amb la qual va contraure matrimoni el 1948, per a divorciar-se el 1954, encara que ell ja s'havia independitzat artísticament el 1951, al formar la seva pròpia companyia amb la compositora Lucia Dugloszewski amb la que també va estar casat i l'escultor Ralph Dorazió.

Llavors començà a exercir com a coreògraf, introduint el que anomenava <abstracció cerimonial>, en contrast amb el dinamisme de les produccions de Graham. Se sentí influït per les filosofies tao i zen, elaborant peces anomenades haiku, exòtiques, que inspirarien la presència del nu masculí en la dansa moderna, amb la finalitat de crear una puresa o <gènesi> total. El 1994, poc abans de morir, el president Cinton, l'imposà la Medalla Nacional de les Arts.

Bibliografia[modifica]