Escut de Besalú

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Besalú

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perBesalú Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
1989 Modifica el valor a Wikidata
EsmaltsOr i gules Modifica el valor a Wikidata
Càrregues
Creu patriarcal i Senyera Reial Modifica el valor a Wikidata

L'escut oficial de Besalú és un dels símbols d'aquest municipi i es descriu mitjançant el següent blasonament:

Escut caironat partit: 1r. de gules, una creu patriarcal d'or; 2n. d'or, 4 pals de gules. Per timbre una corona de comte.[1]

Disseny[modifica]

La composició de l'escut està formada sobre un fons en forma de quadrat recolzat sobre un dels seus vèrtexs, anomenat escut caironat, segons la configuració difosa a Catalunya i d'altres indrets de l'antiga Corona d'Aragó i adoptada per l'administració a les seves especificacions per al disseny oficial dels municipis dels ens locals.[2] És un escut partit en dues particions. A la primera partició, de color vermell (gules), hi ha una creu patriarcal de color groc (or). A la segona partició, de color groc (or), hi ha quatre pals vermells (de gules).

L'escut està acompanyat a la part superior d'un timbre en forma de corona nobiliària, que és l'adoptada pel Departament de Governació d'Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya per timbrar els escuts dels municipis que històricament han estat cap o centre d'un principat, ducat, marquesat, comtat, vescomtat o baronia.[2] En aquest cas, es tracta d'una corona de comte, en ser Besalú cap del Comtat de Besalú.

Història[modifica]

Va ser aprovat el 7 de juny de 1989 i publicat al DOGC el 26 del mateix mes amb el número 1160.

La creu patriarcal, que representa la veracreu de Besalú, és el senyal tradicional del municipi, que fou el centre d'un dels comtats originaris de Catalunya, fet representat per la corona comtal dalt de l'escut. Els quatre pals de Catalunya recorden que el comtat de Besalú va unir-se al casal de Barcelona a partir del 1111, per manca de descendència de Bernat III. Respecte a l'antic escut de Besalú, a part de la forma caironada i la corona, el canvi més important fou el color de la creu patriarcal, que passà de ser negra (sable) a ser groga (d' or).[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «ANUNCI relatiu a l'aprovació de l'escut heràldic del municipi de Besalú.» (pdf). DOGC núm 1160. Generalitat de Catalunya, 26-06-1989. [Consulta: 25 juny 2010].
  2. 2,0 2,1 «DECRET 139/2007, de 26 de juny, pel qual es regulen la denominació, els símbols i el registre d'ens locals de Catalunya.» (pdf). DOGC núm. 4.914. Generalitat de Catalunya, 28-06-2007. [Consulta: 3 gener 2013].
  3. Antic escut de Besalú

Enllaços externs[modifica]