Vés al contingut

Església de la Santa Creu de Telovani

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Església de la Santa Creu de Telovani
Imatge
Nom en la llengua original(ka) თელოვნის ჯვარპატიოსნის ეკლესია Modifica el valor a Wikidata
EpònimVeracreu Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativamunicipi de Mtskheta (Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMtskheta-Mtianeti Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 58′ 49″ N, 44° 32′ 53″ E / 41.980339°N,44.548053°E / 41.980339; 44.548053
Monument Cultural destacat de Geòrgia

L'església de la Santa Creu de Telovani (en georgià: თელოვნის ჯვარპატიოსნის ეკლესია) és una església ortodoxa georgiana dels segles VIII al IX al municipi de Mtskhetha, a la regió oriental de Mtskhetha-Mtianeti, Geòrgia. L'interior conté pintures murals ara molt danyades, inclosa una de les primeres representacions georgianes de Mandylion. L'església està inscrita en la llista dels Monuments Culturals destacats de Geòrgia.[1]

Situació[modifica]

L'església de la Santa Creu es troba al municipi de Mtskhetha, a uns 3 km a l'est del llogaret de Ksovrisi, al territori de l'ara extint assentament de Telovani.[2]

Descripció[modifica]

L'edifici, que fa 9,7 m × 10,5 m, es va establir en un pla «tripetxinal», amb els transversals molt més estrets i baixos que l'altar i l'ala occidental. Això fa que l'edifici sigui allargat a l'eix est-oest. Construïda principalment de llambordins; la pedra calcària revestida i blocs de travertí s'utilitzen en elements estructurals i decoratius importants. Es pot accedir a l'edifici a través de tres portes, totes a l'ala occidental. L'absis, sobresortint del santuari, està flanquejat per dues cambres dels summes sacerdots. La transició de l'àrea rectangular al cercle de la cúpula es realitza mitjançant trompes. El tambor de la cúpula és octogonal, perforat amb quatre finestres i adornat amb arcs. Tant les parets exteriors com les interiors estaven enlluïdes. L'església va ser reparada de manera substancial i un campanar va ser annexat al mur oest al segle xviii. La restauració sistemàtica va tenir-ne lloc entre 1952 i 1954,[2] i novament el 2007.

L'interior de l'església té fragments de pintura al fresc dels segles IX i X, estan molt danyats, inclosa una imatge de Mandylion, etiquetada com a «Santa Faç de Déu» i envoltat pels apòstols, sobre la finestra de l'absis. La imatge pot haver estat influïda per la llegenda d'Abgar —segons la tradició cristiana, n'hi havia una suposada correspondència i intercanvi de cartes entre Jesucrist amb el rei Abgar V d'Edessa d'Osroene— i haver influït en les representacions georgianes del Mandylion en els segles següents.[3][4]

Referències[modifica]

  1. «List of Immovable Cultural Monuments» (en georgià). National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia. [Consulta: 25 juliol 2019].
  2. 2,0 2,1 Dolidze, V; Kintsurashvili, S; Sidamonidze, U; Tskitishvili, G. საქართველოს ისტორიისა და კულტურის ძეგლთა აღწერილობა, ტ. 5 . Historical and cultural monuments of Georgia: Summa, vol. 5 (en georgià). Tbilisi: Metsniereba, 1990, p. 316-318. 
  3. Skhirtladze, Zaza «Under the Sign of the Triumph of Holy Cross: Telovani Church Original Decoration and Its Iconographic Programme». Cahiers archéologiques, 47, 1999, pàg. 101-118.
  4. Nicolotti, Andrea. From the Mandylion of Edessa to the Shroud of Turin: the metamorphosis and manipulation of a legend. Brill, 2014. ISBN 9789004278523.