Església parroquial de Nostra Senyora de l'Assumpció

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església parroquial de Nostra Senyora de l'Assumpció
Imatge
EpònimAssumpció de Maria Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusesglésia-fortalesa
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Vila Joiosa (la Marina Baixa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLa Vila Joiosa, Marina Baixa
Map
 38° 30′ 20″ N, 0° 13′ 57″ O / 38.505417°N,0.232556°O / 38.505417; -0.232556
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0011169
Codi IGPCV03.139-9999-000003[1] Modifica el valor a Wikidata

L'Església parroquial de Nostra Senyora de l'Assumpció és una església de tipus gòtic català de La Vila Joiosa. Va ser construïda el segle xvi sobre una ermita adjacent a una alqueria.[2]

Es troba al barri vell de la localitat prop de la Costera La Mar, amb la seua entrada principal situada a la plaça de l'Església. Està enclavada dins de les muralles que envoltaven a la ciutat antiga i adossada a aquestes juntament amb el castell, avui inexistent. Al seu torn existeixen diversos habitatges adherits, ja que usen parts dels llenços com a parets.[3]

L'edifici original fou construït el 1558 i consta d'una sola nau d'estil gòtic català dividida en sis trams. A l'interior hi ha un absis poligonal, el presbiteri, capelles entre els contraforts i una torre campanar que presideix el nucli històric i que antigament exercia funcions de vigilància. La seua il·luminació és reduïda i la decoració és escassa.

En el Renaixement se li van adossar unes portades i en el Neoclassicisme, dues capelles consagrades a Santa Marta (patrona del municipi) i a la Immaculada Concepció.

En ser església fortalesa, no només s'utilitzava per al culte i l'oració sinó també per a la defensa davant els atacs de pirates. De fet, l'absis compleix la funció de torre de la muralla. Com a fortalesa que és, disposava de sageteres perquè les usessin els arquers o, més endavant, els soldats amb pistoles o arcabussos. D'aquesta manera podien defensar a la població que s'amagava a l'església.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església parroquial de Nostra Senyora de l'Assumpció
  1. URL de la referència: https://eduwp.edu.gva.es/patrimonio-cultural/ficha-inmueble.php?id=1750. Data de consulta: 10 octubre 2023.
  2. «Dirección General de Patrimonio Cultural». [Consulta: 12 desembre 2022].
  3. «Restauración de la iglesia fortaleza de la asunción de Villajoyosa (Alicante)». Fundación Dialnet, Univerisad de la Rioja [Consulta: 21 febrer 2016].