Vés al contingut

Estela del Guerrer de Castrelo do Val

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Estela del Guerrer de Castrelo do Val
Imatge
Dades
TipusKriegerstele (en) Tradueix i estàtua-menhir Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Materialgranit Modifica el valor a Wikidata
Mesura175 (alçària) × 70 (amplada) × 30 (fons) cm
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastrelo do Val (Ourense) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Pes800 kg Modifica el valor a Wikidata

L'Estela del Guerrer de Castrelo do Val (en gallec:Estela do Guerreiro de Castrelo do Val), també denominada Estàtua menhir de Pedra Alta, per a indicar que estigué col·locada verticalment durant molt de temps, és una estela trobada al 2011 a Castrelo do Val, a la província d'Ourense, a Galícia, a prop de la frontera amb Portugal.[1][2]

Estela de Castrelo do Val 1.[3]



- espasa amb cinturó 2.



- element desconegut 3.



- escut 4.



- carro    a.- caixa    b.







- rodes    c.- quadrúpede 5.







- llança

Aquest menhir antropomorf, datat del 3200 al 2900 abans de la nostra era, es va realitzar en un bloc de granit d'uns 175 cm d'alçada; entre 63-70 cm d'ample, uns 30 cm de profunditat, i pesa uns 800 kg. Al davant presenta gravat l'equip d'un guerrer: cinyell, escut, espasa i llança.[4] També s'hi pot reconéixer un carro tirat per animals. És la representació d'un carro més antiga trobada a Galícia.[5]

L'estela no està pas relacionada amb les estàtues de guerrers lusitans. S'hi assemblen les esteles de Carmona, Telhado i Zebros.

Hi va haver una polèmica entre Castrelo do Val i la Junta de Galícia per la conservació de l'estela. Mentre que els habitants i el Concello de Castrelo volien conservar-la en el Museu Etnogràfic local propi, la Junta la volia dipositar al Museu Arqueològic d'Ourense. Finalment s'hi arribà a un acord i, després de recórrer alguns llocs de Galícia, l'estela es troba dipositada al poble.(5)

Referències[modifica]

  1. Nieto Muñiz, =Alberte. «Pedra Alta de Castrelo do Val» (en espanyol). Museo Arqueológico de Orense, octubre 2012. [Consulta: 2 juliol 2016].
  2. «A Estela de Pedra Alta» (en gallec). Concello de Castrelo do Val. [Consulta: 2 juliol 2016].
  3. Gago, Manuel. «Como entender o achado de Castrelo de Val a estela dun guerreiro» (en gallec). culturagalega.org. [Consulta: 28 novembre 2021].
  4. «Castrelo recupera la ‘Estela do Guerreiro' que halló un vecino» (en espanyol). La Región, 29-01-2015. [Consulta: 2 juliol 2016].
  5. Pontevedra, Silvia R. «Castrelo do Val se resiste a entregar a Patrimonio el menhir que halló un vecino» (en espanyol). El País, 04-02-2012. [Consulta: 2 juliol 2016].