Estrella de servei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentEstrella de servei
Imatge
Tipuscondecoració militar Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
CandidatLluïda per indicar condecoracions subseqüents o períodes de servei

Una estrella de servei (anglès: service star) és una estrella en miniatura de cinc puntes de bronze o plata de 3⁄16 de polzada (4,8 mm) de diàmetre que està autoritzada per ser usada pels membres dels vuit serveis uniformats dels Estats Units en medalles i cintes per indicar un premi addicional o període de servei.[1] L'estrella del servei també es pot anomenar estrella de campanya o estrella de batalla depenent del premi per al qual està autoritzada l'estrella i de la manera en què s'utilitza el dispositiu per al premi.[2]

Estrelles a les cintes de servei

Les estrelles de servei, de campanya i de batalla es porten amb un punt de l'estrella apuntant cap amunt a la cinta de suspensió d'una medalla o cinta de servei. Es porta una estrella de plata en lloc de cinc estrelles de bronze.[1] De vegades, una estrella de servei es confon amb una Estrella de bronze (medalla d'estrella de bronze) o una Estrella de plata (medalla d'estrella de plata). L'estrella de servei també és similar a les estrelles d'or i plata de 5 ⁄ 16 polzades que es poden autoritzar per portar-se en condecoracions individuals específiques de determinats serveis per indicar decoracions addicionals.

Estrelles de servei[modifica]

Medalles expedicionàries[modifica]

Les estrelles de servei estan autoritzades per a aquestes medalles expedicionàries dels Estats Units:

Medalla de servei[modifica]

Les estrelles de servei estan autoritzades per indicar premis addicionals per a aquestes medalles de servei dels Estats Units :

Per a la Medalla del Servei de Defensa Nacional, l'addició d'estrelles de bronze del servei per indicar la participació en quatre dels conflictes de guerra designats es mostraria com (el període de temps des del final de l'era de la Guerra de Corea el 1954 fins a l'inici de la Guerra Global contra el Terrorisme) l'època de l'any 2001 és de 47 anys, de manera que és molt improbable que qualsevol individu es qualifica per a les quatre medalles del Servei de Defensa Nacional en cadascuna de les quatre èpoques): [4]

Guerra de Corea
Guerra del Vietnam
Guerra del Golf
Guerra contra el terrorisme
Plantilla:Ribbon devices/alt Primer premi: qualsevol dels quatre conflictes
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Segon premi: dos dels quatre conflictes
Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Tercer premi: tres dels quatre conflictes
Bronze star
Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Quart premi: quatre dels quatre conflictes

Condecoracions d'unitat[modifica]

Les estrelles de servei estan autoritzades per a determinades condecoracions d'unitat (la cinta de servei en sí indica el primer premi, amb una estrella de servei de bronze que s'afegeix per indicar el segon i els premis posteriors. Si és aplicable, es porta una estrella de servei de plata en lloc de cinc estrelles de bronze). com ara:

Estrelles de la campanya[modifica]

Les estrelles de campanya estan autoritzades per a aquestes medalles de campanya dels Estats Units (les estrelles de campanya de bronze i plata es porten per indicar la participació en una campanya o fase o període de campanya designades):[2]

Per cada campanya designada a la qual s'ha participat, es porta una estrella a la cinta. Per exemple, quan un membre està autoritzat a portar la Medalla de la Campanya de l'Iraq, l'addició potencial d'estrelles de servei de bronze i plata per a les set fases designades de la Campanya de l'Iraq seria:[5][6][7]

Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Qualsevol de les set fases
Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Dues de les set fases
Bronze star
Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Tres de les set fases
Bronze star
Bronze star
Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Quatre de les set fases
Silver star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Cinc de les set fases
Silver star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Sis de les set fases
Silver star
Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt
Les set fases de la campanya

Per a molts d'aquests premis, les estrelles de servei s'obtenen mitjançant la participació en les fases de la campanya i tots els períodes elegibles per al premi es troben dins d'aquestes fases definides. En aquests casos, la medalla de campanya no es pot guanyar sola, i sempre s'ha de portar amb almenys una estrella de campanya.

Estrelles de batalla[modifica]

Des del 26 de febrer de 2004, la medalla expedicionària de la guerra global contra el terrorisme i la medalla del servei de la guerra mundial contra el terrorisme (GWOT-SM) estan autoritzades a ser guardonades amb estrelles de batalla de bronze i plata per al personal que va participar en batalles específiques en combat en circumstàncies que involucren greu perill de mort o lesions corporals greus per l'acció de l'enemic.[8][9] No obstant això, encara que està autoritzada per a ser portada, cap estrella de batalla ha estat aprovada per a ser lluïda. Només un comandant combatent pot iniciar una sol•licitud per a una estrella de batalla, i el president de la Junta de Caps de l'Estat Major és l'autoritat d'aprovació,[9] que des de gener de 2016 ha estat eliminat pel Departament de Defensa per al GWOT-SM.[10]

Només es pot autoritzar un guardó de la Medalla Expedicionària de la Guerra Global contra el Terrorisme i un guardó de la Medalla del Servei de la Guerra Mundial contra el Terrorisme per a qualsevol persona. No es va autoritzar cap estrella de servei per a la Medalla expedicionària o de servei de la Guerra Global contra el Terrorisme [9] fins al 9 de febrer de 2015, quan el Departament de Defensa va autoritzar estrelles de servei per a la Medalla expedicionària de la Guerra Mundial contra el Terrorisme amb caràcter retroactiu a l'11 de setembre de 2001.[3]

Estrelles de servei anteriors i estrelles de batalla[modifica]

Les estrelles del servei (de vegades s'anomenaven estrelles de campanya o estrelles de batalla) també estaven autoritzades per a la Medalla de la Victòria de la Primera Guerra Mundial, la Medalla del Servei de Defensa dels Estats Units, la Medalla de la Campanya Americana, la Medalla de la Campanya d'Europa-Àfrica-Orient Mitjà i la Medalla de la Campanya Asiàticopacifica. La forma específica de desgast i el simbolisme de les estrelles variava d'una medalla a una altra. Per exemple, una medalla de la campanya nord-americana amb una estrella del servei de bronze indicava que el membre del servei havia participat en una campanya antisubmarina. En altres medalles, les estrelles de servei de bronze es van utilitzar a la cinta de servei de la medalla per als destinataris de medalles en possessió de fermalls de campanya autoritzats per a aquestes medalles.

Vaixells de guerra de la Marina[modifica]

Històricament, durant la Segona Guerra Mundial i la Guerra de Corea, es van emetre elogis anomenats "estrelles de batalla" als vaixells de guerra de la Marina dels Estats Units per la seva participació meritòria en la batalla o per haver patit danys durant les condicions de la batalla. Com a exemple, l'USS Enterprise va rebre 20 estrelles de batalla pel seu servei de combat a la Segona Guerra Mundial, més que qualsevol altre vaixell nord-americà durant la Segona Guerra Mundial. De la mateixa manera, durant la Guerra del Vietnam i després, el Premi a l'Efectivitat a la Batalla ("Battle E") va ocupar el lloc de rebre "estrelles de batalla" per una eficiència de batalla superior en lloc de les operacions de combat.[11]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Manual of Military Decorations and Awards, Volume 3». Department of Defense. Arxivat de l'original el March 22, 2011. [Consulta: March 13, 2015].
  2. 2,0 2,1 «Manual of Military Decorations and Awards, Volume 3». Department of Defense. Arxivat de l'original el March 22, 2011. [Consulta: March 13, 2015].
  3. 3,0 3,1 3,2 «DoD Authorizes Service Stars on Global War on Terrorism Expeditionary Medal». U.S. Department of Defense. [Consulta: 9 febrer 2015].
  4. Air Force Personnel Center National Defense Service Presidential Unit Citation (Navy, Marine Corps, and Coast Guard) Medal Arxivat 2014-07-19 a Wayback Machine.
  5. «Afghanistan Campaign Medal or Iraq Campaign Medal». Awards and Decorations Branch Article. Army Human Resource Command. Arxivat de l'original el 11 September 2015. [Consulta: 3 December 2012].
  6. Additional Phases Identified for Iraq Campaign Medal
  7. «News Release: Additional Phases Identified for Iraq and Afghanistan Campaign Medals». Defense.gov. [Consulta: 31 maig 2012].
  8. «Manual of Military Decorations and Awards, Volume 3». Department of Defense. Arxivat de l'original el March 22, 2011. [Consulta: March 13, 2015].
  9. 9,0 9,1 «DoD Announces Criteria for Global War on Terrorism Medals». U.S. Department of Defense. [Consulta: 26 febrer 2004].
  10. item #29, Military Decorations and Awards Review Results, Department of Defense, January 2016
  11. «Navy and Coast Guard (Battle/Efficiency) E Display Recognition Form». www.amervets.com. [Consulta: 15 setembre 2023].

Enllaços externs[modifica]