Eugène Boch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEugène Boch

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r setembre 1855 Modifica el valor a Wikidata
La Louvière (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 gener 1941 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Monthyon (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball París
Frameries
Monthyon Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
MovimentImpressionisme Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaBoch family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareVictor Boch (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansAnna Boch Modifica el valor a Wikidata

Lloc webeugeneboch.com Modifica el valor a Wikidata

Eugène Boch (La Louvière, 1 de setembre de 1855 - Monthyon, 3 de gener de 1941) va ser un pintor belga, nascut a San Vaast, La Louvière, Hainaut. Era el germà petit d'Anna Boch, membre fundador de Les XX.

Biografia[modifica]

Eugène Boch va néixer al si de la cinquena generació de la família Boch, una dinastia adinerada de fabricants de porcellana fina i ceràmica, encara avui activa sota la firma de Villeroy & Boch. El 1879 es va matricular al taller privat de Léon Bonnat a París. El 1882, quan Bonnat va tancar el seu taller, Boch va continuar els seus estudis al taller de Fernand Cormon. El Saló va admetre alguns dels seus treballs el 1882, 1883 i 1885.

El 1888, Boch va ser presentat per Dodge MacKnight a Vincent van Gogh.

El 1892 es va instal·lar en Monthyon (Sena-i-Marne), no lluny de París. El 1909 es va casar amb Anne-Marie Léonie Crusfond (?–1933), i el 1910 es van traslladar al seu antic xalet "La Grimpette", on tots dos van viure la seva vida.

Boch va fer costat a pobres artistes de talent, incloent-hi Émile Bernard, a qui va conèixer en l'Atelier Cormon, i a Paul Gauguin. També va intercanviar obres amb molts artistes, incloent-hi van Gogh, i a poc a poc, va créixer una col·lecció important d'art contemporani. Boch i la seva germana Anna van dedicar gran part de la fortuna familiar promovent altres artistes. Van comprar fotos de molts dels principals contemporanis del seu temps, la majoria dels quals també eren els seus amics.

Boch va rebre el retrat de Van Gogh d'ell, El poeta, de Johanna van Gogh-Bonger, la cunyada de Van Gogh. A la mort de Boch el 1941, va llegar la pintura al Louvre. Avui la pintura es pot veure en el Museu d'Orsay de París.

Després de la seva mort, el nebot gran de Boch, Luitwin von Boch va comprar part de la col·lecció de Boch amb la intenció de crear un museu per a l'obra de Boch i la seva germana Anna.

En la cultura popular[modifica]

El retrat de Van Gogh d'Eugene Boch es mostra a la pàgina principal de les pàgines blanques franceses com un símbol de la cultura francesa al costat del Mont Saint Michel, les ampolles d'aigua Perrier i la tiara de l'emperadriu Eugénie.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Berko, Patrick & Viviane (1981), Dictionary of Belgian painters born between 1750 & 1875, Knokke 1981, p. 51.
  • Boch, Anna. Hommage à Anna et Eugène Boch. Musée de Pontoise, 1994. OCLC 31175453. LCCN 95179953. 
  • Faider-Thomas, Thérèse. Anna Boch und Eugène Boch: Werke aus den Anfängen der modernen Kunst. Mettlach, Villeroy & Boch, 1971. OCLC 420158.  (Catalog of an exhibition held at the Moderne Galerie, Saarland Museum, Saarbrücken, 6 maig – 6 juny 1971)