Eugenia González Ramos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEugenia González Ramos
Biografia
Naixement1919 Modifica el valor a Wikidata
Hortaleza (Comunitat de Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 maig 1939 Modifica el valor a Wikidata (19/20 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortFerida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósindicalista Modifica el valor a Wikidata

Eugenia González Ramos (Hortaleza, 1919 - Barcelona, 11 de maig de 1939) fou una sindicalista que va treballar de cuinera i d'infermera durant la Guerra Civil Espanyola i va ser afusellada a Barcelona per les seves idees polítiques.

Biografia[modifica]

Eugenia González va néixer a Hortaleza (Madrid) i als 16 anys va afiliar-se a la UGT. Durant la Guerra va treballar com ajudant de cuina en una caserna de milícies a Carabanchel (Madrid) i posteriorment com a infermera, en un hospital de les Brigades Internacionals a Múrcia. Des de Múrcia, el 1938 va anar a Mataró, on va coincidir amb una altra infermera, Guadalupe García Ramos.[1] Quan les Brigades Internacionals van abandonar aquella ciutat l'octubre de 1938, Eugenia i les altres infermeres van seguir prestant els seus serveis a l'hospital. El 27 de gener de 1939, les tropes franquistes van entrar a Mataró. Guadalupe García Ramos, que era una monja, va ascendir a infermera en cap i va denunciar Eugenia i va afirmar que va veure com, quan eren a Madrid, va disparar el tret de gràcia a dues persones.[1]

En ser detinguda a Mataró, Eugenia va confessar que havia estat afiliada a la UGT, al PCE i al Socorro Rojo Internacional, tot i que posteriorment va negar-ho davant del jutge. El 22 de febrer ingressa a la presó de Mataró i el 2 d'abril és conduïda a la Presó de Dones de Les Corts, a Barcelona. El 14 d'abril, va ser jutjada junt amb tretze persones més (juicio sumarísimo de urgencia 1119), una de les quals era Asunción Verdaguer, també infermera. El jutge va dictar nou sentències de mort: vuit homes i Eugenia. Va ser afusellada en el camp de la Bota l'11 de maig de 1939.[2] El certificat del registre civil indicava que la causa de la mort havia estat una "hemorràgia interna"; era la fórmula establerta per una llei de 1870 en el cas de mort per execució de pena capital.[1] Eugenia González Ramos és una de les onze dones en memòria de les quals el 7 de març de 2015 es va col·locar una placa amb el nom i l'edat en el camp de la Bota.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «La prisión militante: las cárceles franquistas de mujeres de Barcelona y Madrid (1939-1945) (tesis doctoral)» (en castellà). Universidad Complutense de Madrid, 2011. Arxivat de l'original el 2016-05-12. [Consulta: 20 març 2016].
  2. «Les onze afusellades del camp de la Bota» (en català). [Consulta: 25 abril 2016].
  3. «Descoberta de placa en homenatge a les dones afusellades al Camp de la Bota.» (en català). [Consulta: 25 abril 2016].