Eugenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralEugenita

Eugenita amb luanheïta
Fórmula químicaAg11Hg₂
EpònimEugen Friedrich Stumpfl Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaelements natius > aliatges
Nickel-Strunz 10a ed.1.AD.15c
Nickel-Strunz 9a ed.1.AD.15c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.I/A.02 Modifica el valor a Wikidata
Dana1.1.8.5
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 10.02Å
Grup espacialgrup espacial I-43m Modifica el valor a Wikidata
Colornegre
Duresa2,5 a 3
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegra
Diafanitatopaca
Densitat10,45 a 10,75 g/cm³
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1981-037 Modifica el valor a Wikidata
SímbolEug Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

L'eugenita[3] és un mineral de l'anomenada classe dels minerals elements. Fou descoberta el 1986 en una mina de Baixa Silèsia, (Polonia). El seu nom és en honor del mineralogista austríac Eugen Friedrich Stumpfl (1935-2004), de la Universitat de Leoben, Àustria, pels seus estudis dels compostos dels metalls nobles.[4]

Característiques[modifica]

L'eugenita és un mineral molt rar, de l'anomenada classe dels minerals elements, una amalgama de mercuri i argent que químicament és un aliatge de dos metalls. La seva fórmula és Ag11Hg₂. És opaca, amb lluentor metàl·lica i de color negre. Cristal·litza en el sistema isomètric. Encara es té poca informació d'aquest mineral en ser de gran raresa i descobert en data relativament recent.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'eugenita pertany a «01.AD - Metalls i aliatges de metalls, família del mercuri i amalgames» juntament amb els següents minerals: mercuri, belendorffita, kolimita, luanheïta, moschellandsbergita, paraschachnerita, schachnerita, weishanita, amalgames d'or, potarita i altmarkita.

Formació i jaciments[modifica]

Se n'ha trobat originàriament a Polònia en jaciments de minerals de sulfur de coure de baix grau, en roques carbonatades i esquists negres. Sol trobar-se associada a altres minerals com ara: calcosina, covel·lita, tennantita, hematita, calcita, ankerita o guix. En jaciments dels Estats Units s'ha trobat inclosa també en cuprita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eugenita
  1. «Eugenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 juliol 2014].
  2. «Eugenite» (en anglès). Handbook of mineralogy. [Consulta: 17 juliol 2014].
  3. Riba, O.; Melgarejo, J.C.; Mata, J.M. Vocabulari de mineralogia. Segons les normes de la International Mineralogical Association. Amb equivalències angleses. Edicions Universitat Barcelona, 2000. ISBN 9788493100100 [Consulta: 3 abril 2012]. 
  4. Anthony, J.W.; Bideaux, R.A.; Bladh, K.W. [et al.].. «Eugenite». A: Handbook of Mineralogy (pdf). Chantilly, EUA: Mineralogical Society of America, 2005 [Consulta: 29 març 2012].