Fanny Schoonheyt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFanny Schoonheyt

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(nl) Fernanda Wilhelmina Maria Albertina Schoonheyt Modifica el valor a Wikidata
15 juny 1912 Modifica el valor a Wikidata
Rotterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 desembre 1961 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Rotterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
Lloc de treball Rotterdam Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópartisana, fotògrafa, periodista, fotògrafa professional Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 1958 Modifica el valor a Wikidata)
Nom de plomareina de la metralladora Modifica el valor a Wikidata

Fernanda Wilhelmina Maria Albertina Schoonheyt, més coneguda com a Fanny Schoonheyt, (Rotterdam, 15 de juny de 1912 - Rotterdam, 23 de desembre de 1961), va ser una partisana neerlandesa durant la Guerra Civil espanyola, on va lluitar al bàndol dels republicans. Per les seves accions de combat i la seva habilitat amb les armes va ser coneguda, en articles de premsa, con la "reina de la metralladora".

Biografia[modifica]

Fanny era l'única filla del comerciant Jules Alphons Schoonheyt i de Johanne Gehring, d'Isselhorst (Westfàlia), propietària d'un estudi de costura. Va començar la seva carrera professional com a secretària al diari holandès Nieuwe Rotterdamsche Courant, tot i que, per manca d'oportunitats en aquest mitjà, el 1934 va decidir traslladar-se a Barcelona com a corresponsal estrangera.[1] Aviat va unir-se a les formacions d'esquerra i antifeixistes, es va afiliar al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya) i va participar en l'organització de l'Olimpiada Popular.[1] Durant l'alçament militar del 19 de juliol de 1936 a Barcelona va participar en els assalts a les casernes militars dels dies immediats posteriors i tot seguit va marxar cap al front[1] amb el Grup Thaelmann,[2] abans que arribessin les Brigades internacionals.[3]

Acabada la guerra a Espanya, va traslladar-se a la República Dominicana. Allà va néixer la seva única filla el 1940. El 1947 fou deportada. Després va viure a Curaçao on va treballar com a fotògrafa amb el nom de Fanny Lopez. El 1957 va retornar als Països Baixos, on morí el 1961 d'un atac de cor.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Sholten, Yvonne, Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog
  2. SIDBRINT - UdB
  3. «SIDBRINT. Memòria històrica i Brigades Internacionals». CRAI Biblioteca del Pavelló de la República. Universitat de Barcelona, 02-02-2023. [Consulta: 2 febrer 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Scholten, Yvonne «SCHOONHEIJT, Fanny» (en neerlandès). Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog. Internationaal instituut voor sociale geschiedenis [Consulta: 16 gener 2021].