Vés al contingut

Fantasia (Magrib)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fantasia exécutée à َAïn El Arbaa, dans la wilaya d'Aïn Témouchent, par un groupe de cavaliers photographiés au moment du tir de la salve de fusils.
Fantasia a Aïn El Arbaa (wilaya d'Aïn Témouchent).

Una fantasia és un espectacle eqüestre tradicional on se simula un assalt militar, que principalment es fa al Magrib, on també es coneixen com a «jocs de la pólvora» o «jocs dels cavalls».

És una pràctica molt antiga, que acostuma a prendre la forma d'esdeveniments eqüestres durant els quals els cavallers, armats amb fusells de pólvora negra i muntant cavalls molt ornamentats, simulen una càrrega de cavallaria que avança per un camí a la mateixa velocitat, i finalment disparen al cel. Segons la regió on es fa, pot fer-se amb dromedaris o a peu.

L'espectacle és d'origen amazic i es remunta al segle xiii,[1] inicialment a Líbia. A finals del segle xviii, es coneix formalment gràcies a testimonis de viatgers al Magrib, i pren el nom de fantasia, a partir de 1832, gràcies a Eugène Delacroix i les seves pintures. Es convertirà en un dels temps destacats dels pintors orientalistes més il·lustres, com Eugène Fromentin o Marià Fortuny.

La fantasia acompanya les celebracions més importants (casaments, naixements, festes religioses, etc.), fins i tot si l'aspecte turístic preval en l'actualitat

Referències[modifica]

  1. Michael Peyron «Fantasia» (en francès). Encyclopédie berbère. Édisud [Aix-en-Provence], 18, 1997, pàg. 2721-2727.