Filibert II de Savoia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFilibert II de Savoia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 abril 1480 Modifica el valor a Wikidata
Pont-d'Ain Modifica el valor a Wikidata
Mort10 setembre 1504 Modifica el valor a Wikidata (24 anys)
Pont-d'Ain Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSaint-Nicolas-de-Tolentin church (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Duc de Savoia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc
Duc de Savoia Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Savoia Modifica el valor a Wikidata
CònjugeViolant Lluïsa de Savoia
Margarida d'Àustria (1501 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
ParesFelip II de Savoia Modifica el valor a Wikidata  i Margarida de Borbó i de Borgonya Modifica el valor a Wikidata
GermansLluïsa de Savoia, Felip de Savoia-Nemours, Lluís de Savoia, Carles III de Savoia i René de Savoia Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Filibert II de Savoia, anomenat el Bell, (Pont-d'Ain, Savoia 1480 - íd. 1504) fou el duc de Savoia entre 1497 i 1504.

Antecedents familiars[modifica]

Va néixer el 10 d'abril de 1480 a la població de Pont-d'Ain, situada avui en dia al departament francès de l'Ain però que en aquells moments formava part del Ducat de Savoia, sent fill primogènit del duc Felip II de Savoia i Margarida de Borbó. Era net per línia paterna del duc Lluís I de Savoia i Anna de Lusignan i per línia materna del duc Carles I de Borbó i Agnès de Borgonya. Fou germà, per part de pare, del també duc Carles III de Savoia

Morí el 10 de setembre de 1504 a la població de Pont-d'Ain i fou enterrat al monestir de Brou. A la seva mort sense fills fou succeït pel seu germà Carles III de Savoia.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 1496 amb Violant Lluïsa de Savoia, filla del duc Carles I de Savoia i Blanca de Montferrat. D'aquesta unió, però, no tingueren descedents.

Es casà, en segones núpcies, el 2 de desembre de 1501 a Romainmôtier (Vaud) amb Margarida d'Habsburg, filla de l'emperador Maximilià I del Sacre Imperi Romanogermànic i de la duquessa Maria de Borgonya. D'aquesta unió tampoc tingueren fills.

Ascens al tron ducal[modifica]

El 1496, per tal de legitimitzar la seva successió al capdavant del ducat de Savoia fou casat amb la seva cosina Violant Lluïsa de Savoia, filla del duc Carles I de Savoia, neta d'Amadeu IX de Savoia i Violant de Valois i autèntica hereva dels títols ducals a la mort del seu germà Carles II de Savoia, però que fou apartada del tron per part de Felip II.

El 1497, a la mort del seu pare, fou nomenat duc de Savoia i comte de Ginebra, però el 1499 morí Violant Lluïsa a l'edat de 12 anys sense haver-li donat un successor.

Per tal d'ampliar la seva aliança amb la Dinastia Habsburg, es casà el 1501 amb Margarida d'Habsburg, filla de l'emperador Maximilià I del Sacre Imperi Romanogermànic. Durant el seu mandat sofrí la invasió momentània de les tropes del rei Lluís XII de França, i l'ocupació del Ducat de Milà per part d'aquestes, quedant situat el Ducat de Savoia entre posicions franceses.



Precedit per:
Felip II
Duc de Savoia
Comte de Ginebra

1497-1504
Succeït per:
Carles III
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filibert II de Savoia